Societat 16/07/2015

Malestar d'advocats de treballadors de BPA per com se'ls està citant a declarar

La batlle que porta la causa penal, Canòlich Mingorance, n'ha citat a declarar a una vintena, principalment directius. Un dels advocats dels citats, Manuel Pujadas, denuncia una "manca de garanties constitucionals"

J.d.
2 min

Andorra la VellaTal i com ha avançat 'el Periòdic d'Andorra' i ha confirmat l'advocat Manuel Pujadas a l'ARA Andorra aquest dijous, una vintena de treballadors de BPA han estat citats a declarar com a testimonis i com a inculpats per la batlle Canòlich Mingorance, que instrueix el cas penal que va suposar l'empresonament de l'exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel. Les citacions s'han anat produint des de fa deu dies, en uns termes que han indignat alguns advocats que porten la seva defensa. A més, l'AREB ha suspès de feina, però no de sou, els citats, a l'espera de conèixer si se'ls imputa algun delicte.

D'una banda, com denuncia Manuel Pujadas, que dóna suport a dues treballadores de BPA, i que a més està sent l'assessor legal dels treballadors de l'entitat en tot l'afer, creuen que hi ha una manca de "garanties constitucionals per als citats". L'afirmació s'argumenta per l'ajornament "intolerable" del secret de sumari per "investigar impunement i sense garanties". La llei preveu un màxim de sis mesos de secret de sumari, un termini que encara no s'ha superat.

D'altra banda, segons l'advocat, la Batllia està enviant nuncis a la recepció del banc per demanar pels inculpats, una situació que, creu, causa "escàndol" i els assenyala davant la resta de treballadors. De moment, però, els advocats de la majoria de citats s'han posat d'acord per aconsellar als seus clients que no declarin res davant la batlle, almenys mentre s'allargui el secret de sumari. Ara bé, no hi ha una defensa coordinada en aquest cas i alguns altres estan optant per respondre a les preguntes que se'ls fa.

Segons la defensa d'alguns d'ells, els sis primers citats d'aquesta vintena de treballadors haurien estat directius, essencialment "gestors", tot i que també han rebut l'avís una quinzena més. Ara bé, no els consta la citació de treballadors de cap altra entitat bancària del país, de moment.

La tensió entre la batlle instructora i els advocats és evident, pel que consideren una "imprecisió absoluta" que està causant "molt mal" al procés de resolució. De fet, lamenten que la situació amb Joan Pau Miquel ja ha provocat prou problemes i que, després que s'hagi demanat al secretari judicial molta cura amb la causa per no perjudicar el procés que viu l'entitat, no són admissibles les "entrades en tromba" i que s'ha d'evitar que això es converteixi en "una caça de bruixes".

stats