Societat 26/06/2021

Mali i Tadjikistan són alguns dels destins de les subvencions per a la cooperació

ARA Andorra
3 min
Hospital de Gao, a Mali

Andorra la VellaL'executiu ha aprovat la contribució voluntària de 35.000 euros a favor del projecte 'Décentralisation de la prise en charge de la Drépanocytose en zones rurales au Mali' (2020-2022), en el marc de l'acord de col·laboració entre Andorra, Mònaco, Mali i Santé Sud Mali.

El present projecte s'emmarca en un acord que van firmar el govern de Mali i Mònaco l'any 2011, i que es va materialitzar l'any 2020 amb la signatura d'aquest projecte que també compta amb la participació de l'ONG francesa Santé Sud que ja ha cooperat en vàries ocasions amb Mònaco. L'objectiu principal d'aquest projecte és millorar la vida de les poblacions rurals de Mali afectades per la drepanocitosi creant una xarxa de disset centres comunitaris de salut que oferiran cures, cribratge, instruments d'educació, i sensibilització i prevenció. L'acció principal per arribar a aquest objectiu és descentralitzar l'oferta sanitària que actualment s'ofereix principalment a la capital de Mali, Bamako.

La drepanocitosi és la malaltia genètica més freqüent a nivell mundial amb més de 310.000 naixements per any, la qual és molt dolorosa i també pot provocar la defunció del malalt. Es calcula que més de 43 milions de persones a nivell mundial tenen el gen responsable de la malaltia. A Mali, el 12% de la població presenta el gen, el que representa un greu problema sanitari, sobretot per a les poblacions rurals que no tenen accés a totes les cures o instruments de prevenció o sensibilització. Gràcies a la voluntat de crear aquesta xarxa de disset centres de salut, el projecte pretén tenir més de 7.000 beneficiaris directes i 300.000 beneficiaris indirectes que tindran accés a la sensibilització, el cribratge i la prevenció.

Fins a 20.000 als fons i programes de l'OSCE

El Govern també farà una contribució voluntària per un import de 20.000 euros als fons i programes de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE). La contribució es destinarà a projectes de cooperació d'aquest organisme en la dimensió politicomilitar, la dimensió econòmica i mediambiental, i la dimensió humana. D'aquesta manera es repartiran de manera equitativa els 20.000 destinant-los als cursos de formació per a dones en temes de desarmament i no proliferació, el projecte 'Canvi climàtic i seguretat a l'est d'Europa, Àsia Central i el Caucas del sud', la Missió de l'OSCE a Tadjikistan per recolzar i enfortir els centres per a dones i a reforçar els esforços OSCE relatius a joves i seguretat.

D'altra banda, també s'ha aprovat una contribució en concepte d'ajuda humanitària al Programa Mundial dels Aliments (PAM) i a l'organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) per respondre a la crida d'emergència per combatre la fam l'any 2021 per un valor de 20.000 euros.

La crisi de la Covid-19 ha tingut i està tenint importants conseqüències en l'augment de la malnutrició i la fam a nivell mundial. En efecte, les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia de la Covid-19 afegides al canvi climàtic han creat un augment sense precedent de les persones en risc de malnutrició i fam. Arran d'aquesta constatació, el PAM i la FAO van llençar al mes de març del 2021, una crida d'emergència per combatre la fam durant l'any 2021. L'acció se centrarà en l'aportació d'aliments de base per poder fer front a les conseqüències més immediates de la fam i la malnutrició, però també s'enviarà llavors i material agrícola necessari per assegurar una bona collita i per assegurar la sostenibilitat de l'acció en un mitjà i llarg termini. Gràcies a les seves llargues trajectòries i experiència en les zones més damnificades, el PAM i la FAO asseguraran l'accés als mercats i l'arribada del material a les persones més vulnerables originàries de zones en conflicte.

stats