Societat 07/03/2019

La manifestació del 8M queda en concentració

Les entitats feministes no han rebut els permisos per poder fer una marxa

M. M. / M. F.
2 min
Primera marxa a Andorra per commemorar el dia internacional contra les violències envers les dones. / T. N.

Andorra la VellaLa manifestació amb motiu del 8 de març, Dia de la dona treballadora, que Stop Violències havia organitzat amb el suport d’entitats com Acció Feminista i l’Associació de Dones d’Andorra finalment no tindrà un recorregut i quedarà només en una concentració, ja que no s’han rebut els permisos necessaris perquè la marxa sortís de la plaça Guillemó i anés a peu fins a la plaça de la Rotonda. D’aquesta manera, es farà una concentració a la mateixa plaça Guillemó a dos quarts de nou de la nit.

La presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, ha atribuït que no es pugui fer una manifestació a la nova llei de seguretat ciutadana, ja que arran de la seva entrada en vigor sembla que no queda clar quins són els passos que s’han de seguir per convocar una protesta d’aquestes característiques i no s’ha pogut tramitar amb el temps suficient. En aquest sentit, lamenta que no s’hagi pogut fer finalment una marxa i espera que aquesta opció es pugui impulsar en d'altres ocasions.

De la seva banda, la presidenta d’Acció Feminista, Antònia Escoda, ha destacat que els motius que els han donat per no deixar-los fer la manifestació és per “no destorbar el trànsit”. Escoda s’ha mostrat contundent davant aquest argument i ha destacat que la Constitució “reconeix el dret a manifestació i s’està vulnerant” i conclou que el que sembla és que “en aquest país et pots manifestar sempre i quan no molestis ningú”.

Malgrat aquesta circumstància, des de les dues entitats manifesten que esperen una elevada participació. Cal destacar que partits polítics com el PS o sindicats com la Unió Sindical d’Andorra (USdA) han manifestat el seu suport a les concentracions convocades per aquest 8 de març.

La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha concretat que en data 12 de febrer es va recomanar a les entitats convocants que per tal de no haver de tallar el trànsit es fes aquesta mateixa marxa per la zona per a vianants de l'avinguda Meritxell. De fet, en la missiva que van enviar des del comú a Stop Violències i Acció Feminista se les convidava a proposar un recorregut alternatiu. Aquest dijous mateix, han afegit des del comú, han rebut una missiva de les dues associacions feministes en què s'informava que per tal de no interrompre el trànsit, un cop s'havia mantingut una trobada amb Protecció Civil, s'havia decidit per una concentració. També es comunicava que com que no es pot preveure el volum de gent que es concentrarà a la plaça Guillemó es demana que es prevegi la desviació pel carrer de l'Alzinaret.

Terceravia se suma al 8 de març

Coincidint amb la celebració del Dia internacional de la dona treballadora, les candidates de terceravia han volgut remarcar l’important que és el paper de les dones en la societat, enrecordant-se de les dones andorranes i d’arreu del món que “amb el seu sacrifici i esperit de lluita” batallen per aconseguir una igualtat efectiva. També han volgut deixar palès el paper de l’educació per reforçar l’autoestima de les nenes i dones i la necessitat “d’impulsar programes concrets per nens per desenvolupar la seva part emocional i inculcar el respecte per a les nenes”. Dels 62 candidats que participaran en les eleccions, 30 són dones, sent una de les formacions amb major presència femenina en llocs susceptibles de ser escollides.

stats