Societat 26/05/2019

El María Moliner es queda com està

Andorra i Espanya acorden que el centre educatiu mantingui les dues seus actuals els propers quatre anys

Clara Garnica
2 min
Vista general del col·legi espanyol María Moliner d'Escaldes-Engordany. / ARXIU ANA

Andorra la VellaLa carrera Comissió mixta hispanoandorrana en matèria educativa, celebrada poc abans que es disolgués el Govern andorrà i es convoquessin les eleccions generals del 7 d'abril, va acordar mantenir la situació actual del col·legi María Moliner pel que fa a la seva distribució de centres. És a dir, un d'educació infantil i de primària a Escaldes-Engordany, i un de secundària i batxillerat a la Margineda. I aquesta situació, segons l'acord signat, es mantindrà almenys quatre anys més.

Així ho ha explicat en declaracions a l'ANA l'ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, present a la reunió de la Comissió. S'aparca temporalment, per tant, la idea de trobar un nou emplaçament que uneixi les dues seus. Quan es va fer el traspàs cap al centre integrat, el 2016, la conselleria d'Educació de l'ambaixada havia fet aquesta petició al Govern andorrà.

D'entre els motius pels quals s'ha decidit no fer canvis respecte a la situació actual, ha explicat Ros, és que el nombre d'alumnes que opten pel sistema educatiu espanyol a Andorra s'ha estabilitzat els darrers anys fins arribar als 3.000 alumnes (comptant els centres congregacionals i l'Agora Pirineus International Andorra), així com els nous projectes en cartera. Més concretament, l'inici dels estudis de Formació Professional que oferirà al centre de la Margineda a partir d'aquest curs vinent, "màxim el proper", ha assegurat Ros.

La conselleria d'Educació de l'ambaixada ha mantingut reunions amb associacions empresarials i amb la Cambra de Comerç d'Andorra per definir quines són les demandes al país, conèixer "aspectes que no estan coberts" per la Formació Professional andorrana i que "tinguin sortida professional". Després de parlar-ho amb el teixit empresarial, i d'acord amb el ministeri d'Educació, s'ha decidit optar per estudis de Turisme i de Farmàcia.

Els títols expedits, ha garantit Ros, seran homologables dins i fora les fronteres andorranes.

Pel que fa a la salut del sistema educatiu espanyol en general, després de la decisió de tancar centres a diversos punts del país i unificar-ho tot en el María Moliner, Ros ha assegurat que es viu en una situació "d'estabilitat". El fet de clausurar centres, una decisió que "ja no val la pena criticar", junt amb el canvi d'accionariat a l'Agora (abans Col·legi dels Pirineus), "va incidir negativament en el nombre d'alumnes". Però en l'actualitat el sistema espanyol "s'ha recuperat" i "té un nivell de prestigi alt", ha celebrat.

A la reunió de la Comissió mixta també es va acordar realitzar els propers anys obres als dos centres. Però no seran d'envergadura, sinó de "condicionament", ha explicat Ros, com per exemple de millora de l'accessibilitat.

stats