Societat 27/06/2019

La Massana subhastarà els dos edificis i els aparcaments del complex Astra

El valor total, segons la taxació realitzada, és de 4,2 milions d’euros

Ara Andorra
3 min
El complex de l'edifici Ribasol,  Arinsal. / ARA ANDORRA

La MassanaEl consell del comú de la Massana ha donat llum verda per unanimitat –majoria i minoria– a la declaració d’alienabilitat de dos edificis i de 29 places d’aparcament del complex Ribasol Park. El comú és propietari d’aquests béns immobles des de fa tres anys, ja que el promotor els va cedir gratuïtament arran d’un conveni urbanístic.

Un cop alienats aquests béns es podrà portar a terme la seva subhasta, que es comunicarà oficialment a través del BOPA. Es preveu prendre l’acord per subhastar els immobles de cara al setembre. El valor total, segons la taxació realitzada, és de 4,2 milions d’euros. La voluntat tant de la majoria com de la minoria és que es realitzi una única subhasta per mantenir el valor.

En la mateixa sessió s’ha aprovat l’adjudicació dels treballs d’embelliment del carrer Major i la plaça de l’Església per un import de 592 mil euros. Es tracta d’una de les inversions més destacades d’aquest exercici, juntament amb la reforma del Prat Gran. El termini d’execució serà de deu setmanes. Es va decidir tirar endavant les obres durant els mesos d’estiu per no perjudicar el pas de vehicles durant el període escolar, ja que es tracta de la zona d’accés a les escoles.

Un altre del temes urbanístics aprovats aquest dijous ha estat una permuta de terreny amb un privat, amb la qual cosa el comú podrà millorar la xarxa de camins, mentre que el propietari podrà unir dos terrenys. Ara caldrà esperar l’autorització judicial i un cop es tingui es procedirà a l’exposició pública del projecte.

D’altra banda, aquest dijous s’ha presentat el resultat pressupostari del primer trimestre de l'any, que s’ha liquidat amb un superàvit de 115.873 euros. De moment, s’ha liquidat un 17% del pressupost, tant d’ingressos com de despeses. Una dada destacada és que els fons líquids de tresoreria ascendeixen a 6,5 milions d’euros. Pel que fa a l’endeutament, se situa en 12,9 milions d’euros, una xifra que es preveu reduir un 5% al final de l’exercici.

La sessió d’aquest dijous ha començat amb un acte de reconeixement a l’agent Robert Reñé, que porta 25 anys treballant al Servei de Circulació del comú de la Massana. També s’ha pres jurament a dos nous agents de circulació, que han superat el període de pràctiques.

Finances comunals

El comú de la Massana ha aprovat el procediment per presentar la proposició de la Llei de finances comunals davant el Consell General.

Els canvis normatius, en els quals hi han treballat intensament els set comuns durant els últims mesos, són conseqüència de lleis que han entrat en vigor en els darrers anys com la llei de bases d’Ordenament Tributari o la regla d’or, que fa que s’entri en contradicció entre la legislació actual i la Llei de finances comunals. En lloc de fer canvis d’articulat s’ha preferit fer una refosa de tots els textos per facilitar la consulta.

Així doncs, la proposició s’adapta a la legislació actual, sense caure en contradiccions. Amb el nou text, els comuns tindran potestat de fer exempcions cosa que permetrà, per exemple, incentivar polítiques d’habitatge o de reactivació de l’economia. També es regularitzen els preus públics i taxes d’acord amb les noves lleis i es marca el camí cap a les normes comptables internacionals, les NICSP.

Un canvi important és que l’endeutament es calculi en base al disposat i no al formalitzat.

Els comuns esperen que la proposició pugui entrar a tràmit ràpidament per tal que entri en vigor al gener del 2020.

stats