Societat 14/03/2018

Mateu lamenta que es vagi cap a una atmosfera política "difícilment respirable"

El síndic general ha comparat la incertesa actual amb l'acord d'associació, respecte a la que es va viure fa 25 anys amb la Constitució

Ana
4 min
El síndic general, Vicenç Mateu, en un moment del seu discurs. / L. M. (ANA)

Andorra la Vella“Potser aquest sigui l’últim discurs, l’última ocasió que tinc d'adreçar-me des d’aquesta tribuna a tots vosaltres”, ha expressat el síndic general, Vicenç Mateu, davant de nombroses autoritats del país en la tradicional recepció per celebrar el dia de la Constitució, que ha tingut lloc aquest dimecres al vespre al vestíbul del Consell General. I potser per ser l’últim, l’ha volgut omplir de contingut variat, i de més crítica de l’habitual. Mateu ha assegurat que enyora la cortesia parlamentària que va viure quan va ser conseller general a la dècada dels 90. Una cortesia que està lluny de la política actual, “més agra i ingrata, on sembla que tot val, a voltes a la ratlla de l’assetjament”, ha lamentat. Tot plegat fa que s’estigui avançant cap a una “atmosfera política difícilment respirable”.

I no només a l’arc parlamentari es viu aquesta tensió. El síndic ha criticat certs titulars i piulades que de vegades estan “mancades de rigor en l’anàlisi”, fet que acaba empobrint el diàleg, al seu parer. “Cal que abandonem la recerca del guany personal sense mesura que escanya l’altre”, ha demanat als presents al Consell General. I també ha fet un toc d'atenció als que no diuen tota la veritat o diuen les coses a mitges, als qui fan “promeses hiperbòliques”.

Aquesta ha estat la vessant més punyent del discurs de Mateu, que posteriorment i ja davant dels mitjans ha assegurat que ho deia de manera general i sense mirar a cap partit en concret. Al final, “si seguim així la gent no s’hi voldrà posar” en política, ha opinat. Però també hi ha hagut una vessant més optimista, com la que ha comparat la importància per Andorra que va tenir fa 25 anys la Constitució, amb el que representa l’acord d’associació amb la Unió Europea. Ara bé, també es podria establir “un cert paral·lelisme entre les incerteses” que suscitava la Carta Magna, “i el neguit que pot causar” l’acord amb la UE, en relació al que pot portar per a Andorra el nou escenari dins d’Europa. Però si ara pocs dubten de la transcendència de la Constitució, tampoc s’ha de dubtar del que representa l’acord d’associació per a Andorra, ha defensat. Si no hi ha pacte, consens, “el manteniment de l’statu quo esdevé inviable”.

Un discurs partidista, segons López

Dins de l’oposició parlamentària, el més crític amb les paraules de Mateu ha estat el vicepresident del grup mixt, el socialdemòcrata Pere López. Ha lamentat que parlés “en clau de partit”, perquè “no s’identifica amb la figura que representa”. López li ha recordat que hi ha hagut legislatures amb oposicions més dures. I pel que fa al paral·lelisme entre la Constitució i l’acord d’associació, “no és del tot encertat” perquè aquest segon no té l’abast d’una Carta Magna, ha opinat.

Per part de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi també ha considerat que el discurs del síndic no és el que tocava tenint en compte les problemàtiques actuals, i més amb una convocatòria de vaga a tocar (la qua no ha mencionat en cap moment Mateu). A més, al seu parer, la manca de cortesia parlamentària no deixa de ser “el fracàs de la política de DA”

En canvi Josep Pintat, president del grup mixt i exliberal, sí que ha reconegut aquest clima de “tensió i crispació” a la legislatura actual, que ha atribuït en part a la intervenció de BPA només iniciar-se. Pel que fa a l’acord d’associació, no és comparable amb la Constitució ja que les negociacions amb Europa estan generant massa incògnites, especialment pel que fa a posicionament de França pel que fa als diferencials de preu sobre el tabac, ha plantejat.

Per la seva part el president del grup liberal, Jordi Gallardo, ha respost a Mateu que quan s’ha buscat consens, “s’ha trobat”, tot i reconèixer que som davant d’una legislatura “complicada”. També ha assegurat que en el marc de les negociacions amb Europa “estem a anys llum de l’esperit polític de la Constitució”.

Finalment la consellera general independent, Sílvia Bonet, sí que ha subscrit les paraules del síndic pel que fa a la pèrdua de cortesia parlamentària, que està sent substituïda pels “atacs personals” que van més enllà “de la defensa d’una ideologia”. Per tot, ha demanat que no se segueixi amb aquesta línia.

Martí: “Desitjo que el proper cap de Govern visqui una situació de més tranquil·litat”

Dins les files demòcrates, el president del grup parlamentari, Ladislau Baró, ha celebrat que Mateu remarqui la importància dels “valors de cortesia” perquè s’apliquin en l’actualitat, tot reconeixent que en el passat predominaven més. I fent esment a les comparacions entre la Constitució i Europa, al seu parer són similars pel que fa a “rellevància”, motiu pel qual ha demanat un esforç per assolir un consens en l’acord d’associació com el que les forces polítiques van aconseguir fa 25 anys.

Però qui més ha compartit les paraules de Mateu ha estat el cap de Govern, Toni Martí. Ha manifestat que el síndic té raó amb el fet que s’hagi perdut cortesia i que predominin més els atacs personals. Per tot plegat, ha desitjat que el proper cap de Govern “visqui una situació de més tranquil·litat” i en general una legislatura més assossegada.

stats