Societat 13/08/2021

Medi Ambient neteja 27 quilòmetres de rius i torrents

El ministeri ha recollit 365 quilograms de deixalles en refugis no guardats

ANA
3 min
El refugi del Comapedrosa.

Andorra la VellaEl ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha fet balanç de les accions realitzades durant l'any passat en el marc de l'Estratègia Nacional del Paisatge d'Andorra (ENPA) 2012-2020. De les feines realitzades, se'n destaca la neteja de la neteja i el manteniment de la vegetació de ribera amb el control de 27 quilòmetres de rius i torrents que han permès retirar 400 tones de material vegetal i el seguiment d'un centenar de molleres amb la finalitat d'actualitzar-ne l'estat, constatant la bona conservació dels hàbitats presents.

Així mateix, s'han restaurat prop de 1.000 metres quadrats de marges de rius amb estaques de diferents espècies de salzes, enguany al riu Valira del Nord (quatre zones del camí ral entre Arans i les Salines) i al Valira d'Orient (zona del Tarter). Pel que fa a les accions relacionades amb la integració paisatgística d'infraestructures viàries, s'ha continuat fent el seguiment ambiental de les restauracions dutes a terme en alguns talussos de la carretera del port d'Envalira, i s'ha pogut comprovar el bon estat i la correcta evolució de la vegetació implantada durant les restauracions fetes el 2016 i el 2018.

El ministeri també ha continuat treballant en el manteniment de les plantacions que es van fer el 2017 a la zona de la Duana del riu Runer, des de la rotonda de la depuradora fins a la frontera. En referència als refugis no guardats, i tal com es va fent des de fa molts anys, durant el 2020 s'han executat diverses tasques de manteniment i reparacions de part de les teulades, finestres, llums i plaques fotovoltaiques i s'han fet tasques de neteja que han permès recollir 365 quilograms de deixalles (una reducció del 26% respecte al 2019).

Quant als camins i senders, s'ha reforçat la senyalització en alguns punts de l'itinerari de la Coronallacs per millorar l'orientació dels usuaris. També s'ha dut a terme un estudi cartogràfic i sobre el terreny per crear dos variants del sender de gran recorregut GR11 per al tram que va des del refugi del Comapedrosa fins al poble d'Ordino, i una altra variant del GRT de les tres nacions pel que fa a l'etapa entre el refugi del Fourcat (França) i el refugi del Comapedrosa, per evitar el pas per Llorts.

Al llarg del 2020 Andorra Sostenible ha impartit sis sessions del taller "Som paisatge", en les quals hi han participat 178 alumnes i s'ha creat un recurs digital en forma de fitxa explicativa, consultable al web d'Andorra Sostenible.

Finalment, l'any passat, el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat va rebre 114 notificacions, 81 de les quals són denúncies, queixes i avisos telefònics o per xarxes socials per afectacions a les aigües i molèsties de soroll i 33 són foto denúncies, majoritàriament per residus abandonats i contaminació de les aigües superficials.

Cal esmentar que el 2020 acaba el període de la primera Estratègia Nacional del Paisatge d'Andorra, i per aquest motiu des del 2019 s'està treballant la nova Estratègia Nacional del Paisatge d'Andorra per al període 2021-2035.

Com a objectius globals de la nova ENPA hi ha, entre d'altres, el de mantenir els paisatges d'alta muntanya ben conservats, apropar els entorns fluvials a la ciutadania, integrar les infraestructures viàries en el paisatge i potenciar els entorns agraris i forestals productius.

Per tal de traduir aquests objectius globals en accions concretes, el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat ha efectuat un procés participatiu amb la voluntat de generar una reflexió col·lectiva sobre el paisatge del Principat i recollir el coneixement de la població, dels agents socials i econòmics i de les institucions sobre el paisatge.

stats