Societat 05/02/2018

La mediació entre parelles, un recurs a l'alça

L'any passat 141 van optar finalment per aquest procés i en un 44% dels casos es va acordar una custòdia compartida dels fills

Ana
3 min
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot i la tècnica d'Atenció Social del servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de la Justícia, Loli Terrón, durant la presentació de les dades. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de la Justícia va atendre al llarg de l’any passat un total de 167 parelles de les quals 141 van optar finalment per un procés de mediació per resoldre els seus problemes familiars. La xifra és superior a la que s’havia registrat els anys anteriors, ja que el 2016 el servei va fer 135 mediacions i el 2015 n’havia fet 128. D’aquesta manera es confirma, tal com ha posat en relleu la tècnica d’atenció social del servei, Loli Terrón, que cada vegada són més les persones ateses per aquest servei, que hi ha més processos de mediació i que s’arriba a un acord final. De fet, de les 141 parelles que van seguir el procés en un 50% dels casos hi va haver un acord. Un altre aspecte destacat és que l’acord de la custòdia compartida dels fills es va assolir en un 44% dels casos, una solució que també va a l’alça tal com remarca Terrón.

Aquest servei atén tant aquelles famílies amb conflictes familiars, sobretot parelles que han decidit separar-se, com persones que volen informació i orientació jurídica, social i psicològica, ja que aquestes atribucions es van incorporar al servei el 2014. Tal com ha incidit Terrón, la mediació és un procés voluntari en què les parts en conflicte decideixen demanar la intervenció d’una tercera persona per poder establir un diàleg i arribar a un acord. Suposa un estalvi de temps, econòmic i també a nivell emocional, segons Terrón, ja que s’evita un procés judicial.

D’aquesta manera, de les 141 parelles que van optar per la mediació, i més enllà del 50% que va arribar a un acord, cal afegir que el 31% estan encara en el procés de mediació, un 6% va abandonar, un 9% va decidir demanar la intervenció d’un advocat i un altre 4% es van reconciliar. En el 76% dels casos es va tractar de separacions de parelles i un 24% hi ha hagut mediació per fixar les mesures paterno-filials. Altres dades mostren que en un 51% dels casos és l’home qui marxa de casa mentre que en un 35% ho fa la dona i en un 14% dels casos, tots dos. Pel que fa al perfil dels usuaris del servei, es tracta majoritàriament de persones casades, dintre els 31 i els 45 anys amb un fill d’entre els 0 i els 3 anys, amb estudis primaris els homes i formació professional la dona i que sovint acorden la custòdia compartida.

Pel que fa al vessant d’orientació jurídica que presta el servei, es van atendre 339 persones, 182 de les quals demanaven assessorament en matèria civil; 49, administrativa; 47 en laboral; 43, sobre assistència jurídica gratuïta; 11 sobre execucions i set sobre penal. En matèria civil, un 28% van demanar informació i/o assessorament sobre separacions o divorci. En administrativa, un 33% sobre la CASS.

El servei d’orientació familiar s’ofereix dilluns i dimarts de 9 a 13 hores i quant a l’orientació jurídica, s’ofereix de dimecres a divendres de 9 a 11 hores. Ara s’estudia si cal o no augmentar el servei. En aquest sentit, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha destacat que en cas que hi hagués molta demanda, caldria avaluar l’ampliació. Espot s’ha mostrat satisfet pels resultats obtinguts per aquest servei ja que ha fet èmfasi en el fet que “realment dona una resposta molt concreta i molt adequada a molts ciutadans” i que les “solucions que aporta són ben acceptades”.

Per commemorar el Dia internacional de la mediació, que es va celebrar el 21 de gener, s’ha organitzat la conferència ‘La mediació com a estratègia de prevenció en la resolució de conflictes’, que tindrà lloc aquest dimarts 6 de febrer a les 19.30 hores al Centre de congressos d’Andorra la Vella. L’objectiu de la conferència és reflexionar i fer difusió de la mediació com a eina alternativa per a la resolució de conflictes.

stats