"Per menjar bé cal comprar bé"

La dietista Marta Pons ofereix un taller a L'espai sobre una compra saludable

"Per menjar bé cal comprar bé". Aquest és el principal missatge que la dietista Marta Pons ha volgut fer arribar als assistents al taller que ha ofert aquest dijous a la tarda a L’espai de la Fundació Crèdit Andorrà. Alguns dels consells que ha donat l’experta a la desena de persones assistents han estat fer una llista de la compra pels diferents grups d’aliments (fruita, verdura...), no anar a compra amb gana i, sobretot, saber "què anem a buscar i ser crítics" amb els productes que s'ofereixen.

Pons ha explicat que normalment a Andorra se sol fer la compra en supermercats i que cal, per tant, ser conscients de les diferents estratègies que fan servir “perquè la gent compri”. És necessari, segons ha afegit, saber-les per ser crític amb aquestes pràctiques i no caure en el parany, i acabar comprant el que no es volia comprar. Així, per exemple, ha explicat que solen posar la fleca a l’entrada perquè amb l’olor la gent se senti atreta i se li obri la gana. A més, solen col·locar els productes més cars i més atractius a l'alçada dels ulls, a la part central de les prestatgeries, per fer que la mirada se centri en aquests i els acabem comprant. A més, cal tenir en compte la música i la il·luminació, que també inciten al consum. Una altre dels punts que aprofiten aquestes grans superfícies, ha emfasitzat Pons, és col·locar els productes bàsics al final, de tal manera que per anar-los a buscar calgui recórrer tot el supermercat.

Després d’exposar aquestes qüestions, els participants han fet una simulació d’un recorregut per un supermercat, per comprovar el que se’ls havia exposat.

El taller s’emmarcava dins el programa ‘Envelliment saludable’, de la Fundació Crèdit Andorrà, que vol promoure hàbits de vida saludable entre els majors de 60 anys.