Societat 06/12/2018

Menors de la Gavernera fent "vida de barri"

El nou model d'atenció a la infància permetrà a vuit interns del CAI anar a viure a pisos de lloguer, i també aposta per una major implicació de les famílies

Agència Ana
3 min
El cap d'àrea d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Jordi Olivé; la secretària d'Estat d'Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, i el director dels Cinemes illa Carlemany, Jordi Torres, presenten la nova campanya per fomentar les famílies d'acollida. / C. G. (ANA)

Andorra la VellaEl Centre d'Acolliment d'Infants i Joves (CAI) de la Gavernera es troba en ple procés de modificació del seu model d'atenció a la infància. Així ho va explicar la direcció del centre i la secretària d'Estat d'Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, a una part de les famílies amb menors ingressats, en una reunió convocada aquest dimecres a la tarda. El nou model té quatre grans eixos: intensificar el treball abans de procedir a la retirada del menor de la seva família; si finalment s'activa la retirada, treballar perquè el retorn sigui el més aviat possible; involucrar les famílies dins les dinàmiques de la Gavernera i, finalment, proporcionar a alguns dels interns pisos a "entorns normalitzats" perquè facin vida "de barri", "com el que tenim tots", en paraules de la mateixa Fenoll.

La secretària d'Estat ha informat dels canvis al CAI durant una roda de premsa celebrada aquest dijous al matí, on s'ha informat de la posada en marxa d'una nova campanya per captar famílies d'acollida entre la població del país. Aquestes famílies d'acollida són també pota bàsica en el nou model d'atenció al menor amb què es treballa, ja que permeten "evitar la institucionalització dels menors" i perquè està demostrat que aquests infants "sempre estaran millor en famílies d'acollida" que a un centre de menors, ha defensat el cap d'àrea d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Jordi Olivé.

Però de famílies en falten moltes, ja que en l'actualitat només tres menors sota tutela del Govern tenen la sort d'acollir-se a aquesta fórmula, a part dels 20 que també estan acollits, però en aquest cas amb familiars seus (i que no són els seus pares). La resta, 23, estan a la Gavernera, repartits entre els dos edificis habilitats i amb educadors formats per acollir-los. Per tant, l'ideal seria aconseguir "23 famílies d'acollida" per tal de buidar el CAI, ha desitjat Fenoll, així com dos o tres famílies per poder donar respostes a situacions urgents, com per exemple el cas d'una família monoparental en què el tutor hagi de quedar ingressat a l'hospital per una malaltia o intervenció.

En qualsevol cas, Fenoll ha defensat que ara no hi ha problemes d'espai ni de recursos al CAI i que, de fet, hi ha més professionals al centre que menors ingressats. "Els recursos humans són suficients", ha afegit.

Tornant al nou model d'atenció a la infància, i pel que fa a aquests nous pisos, ja estan llogats per Afers Socials i s'ubiquen en una zona cèntrica, ha explicat Fenoll. Hi haurà quatre menors a cadascun i tindran suport dels educadors les 24 hores. Amb tot, permetran a aquests infants fer vida de barri, anar a comprar el pa, anar al parc o participar a alguna activitat, ha posat com a exemples la secretària d'Estat.

I pel que fa a la major implicació de les famílies, podran participar en les activitats i dinàmiques del CAI així com es faran tallers per fomentar la cohesió. Tot plegat, cerca buscar el "retorn" al nucli familiar tan aviat com sigui possible, ha defensat Fenoll.

Tot plegat, ha estat explicat durant la presentació de la campanya de comunicació per fomentar l'acollida familiar. Compta amb la col·laboració dels Cinemes illa Carlemany, ja que s'emetrà l'espot abans de projectar les pel·lícules, tal com ha informat el director dels cinemes, Jordi Torres, que també ha explicat que tots els menors sota tutela de l'estat tenen una entrada gratuïta per anar al cinema.

Una reunió polèmica

La reunió celebrada dimecres amb les famílies de la Gavernera ha generat certa polèmica pel fet que se celebrés a les dependències de la policia. Quatre famílies van enviar una carta a la secretària d'Estat aquest mateix dijous al migdia mostrant el seu rebuig i comunicant que no hi anirien. Fenoll ha explicat que es va fer a la sala d'actes de la policia per un tema d'espai i que no va tenir "marge de maniobra" per respondre la carta de les famílies.

En qualsevol cas, ha garantit que no té "cap problema" en mantenir una reunió amb aquestes famílies que no van voler assistir a la convocatòria.

stats