Societat 13/12/2018

Un menú? No, millor plat únic, gràcies

La població andorrana menja menys que fa tretze anys i fa més esport

C. Garnica
3 min
El secretari d'Estat de Salut, Joan León, i el doctor Lluís Serra, presenten els resultats de l'Enquesta Nutricional d'Andorra 2017-2018. / C. G. (ANA)

Andorra la VellaEl ministeri de Salut i la Fundació per a la Investigació Nutricional han presentat aquest dijous al migdia els resultats de l'Enquesta Nutricional d'Andorra 2017-2018, que permet establir la tendència sobre els hàbits alimentaris i de salut de la població del país des del 2005, any en què es va fer el darrer treball d'aquestes característiques, fins l'actualitat. En línies generals, ha destacat el doctor Lluís Serra, principal cara visible d'aquesta enquesta, la ciutadania cuida més la seva nutrició que fa tretze anys, no tan en termes "qualitatius", però sí "quantitatius", és a dir, ha reduït la ingesta calòrica dels seus àpats. Així mateix, també augmenta el nombre de persones que fan activitat física, sobretot entre els homes. Serra també ha volgut destacar les dades positives pel que fa a percentatges de població obesa, que són d'un 13% en el cas dels homes, i d'un 14,4% en el cas de les dones, "de les més baixes de la Unió Europea". Per exemple, Espanya està 5 punts per sobre i França entre 2 i 3 punts. Andorra és dels pocs països "on l'obesitat no està augmentant", ha celebrat.

Pel que fa al tema nutricional, de l'enquesta se'n desprèn que "la gent esmorza més ara que el 2005", un aspecte positiu perquè "permet afrontar el dia amb més garanties", ha exposat Serra. A més, la qualitat d'aquest esmorzar és òptima en un 27% dels enquestats, mentre que al 2005 ho era en un 18%.

És al dinar, però, on s'aprecien un canvi d'hàbits més destacable, ja que si fa tretze anys la meitat de la població menjava dos plats i postres, ara ho fa un 25%. En detriment, els que es decanten per un plat únic passen del 8 al 29%, i els que opten per un plat únic i postres passen del 29 al 39%. Aquest comportament es mostra similar en el cas del sopar.

El fet que la població menja menys queda demostrat també en les tendències del consum d'aliments. Pràcticament tots els grups alimentaris baixen, a excepció dels ous, la fruita seca, i les aus i caça. Una bona notícia pel que fa a aliments com el vi, refrescos, sucs comercials o carns vermelles, però negativa en canvi perquè la població també menja menys fruita i verdura. En aquest aspecte s'hauria d'incidir des de l'administració, ha demanat Serra.

L'especialista en nutrició també ha volgut destacar de l'enquesta que el 99% de la població amaneix els seus plats amb oli d'oliva, "l'únic país del món" que presenta aquestes dades, fins i tot per sobre de Grècia, ha afegit. El consum en general d'oli (també per cuinar i fregir) se situa per sobre del 90% a Andorra, quan a Espanya està al voltant del 70%, ha ressaltat.

En relació a l'Índex de Massa Muscular, en els homes es redueix en comparació a fa tretze anys, i en les dones es manté, el que representa "un èxit en l'estratègia de salut", ha opinat el doctor.

Més esportistes

El grau d'activitat física també és determinant per avaluar l'estat de salut de la població. En aquest sentit, creix sobretot entre els homes d'entre 14 i 44 anys: més d'un 70% assegura que fa esport. D'entre les dones l'augment no és tan significatiu tot i que també hi ha increments i els percentatges ronden el 50% en la franja d'edat dels 14 als 44 anys. Amb tot, i entre les dones, la principal preocupació és que el 53% de les noies entre els 12 i els 24 anys sigui sedentària.

L'enquesta es va realitzar a 1.000 persones de 12 a 75 anys, a través d'entrevistes personals i seguiments individualitzats, entre el juny del 2017 i l'abril del 2018, per tenir resultats d'hàbits alimentaris de les quatre estacions de l'any, ha explicat Serra.

D'entre les recomanacions que se n'extreuen de l'estudi, i a banda de fomentar el consum de fruita i verdura, el doctor ha parlat de la necessitat d'augmentar el consum de cereals integrals, els aliments amb fibra i el peix, i en canvi disminuir el consum de carn, embotits i brioixeria. També ha defensat que els suplements de vitamines i minerals, tant de moda, no són necessaris si se segueix una dieta variada, a excepció que ho recomani un metge.

Finalment, ha alertat de cert "desconeixement de la població" davant tants ínputs informatius que reben sobre alimentació, sobretot d'internet, la principal font d'informació, tal com es desprèn de l'enquesta. Com a exemple, ha parlat de "la fòbia al gluten" o la necessitat de menjar cereals importats com la quinoa, dos aspectes mitificats.

Durant la presentació també ha assistit el secretari d'Estat de Salut, Joan León, que ha exposat que aquest estudi servirà com a eina per planificar les estratègies futures del ministeri en aquest àmbit. Així mateix, ha indicat que estan avaluant si fer una enquesta similar entre la població infantil, sobretot per avaluar la problemàtica de l'obesitat.

stats