Societat 09/05/2019

Més de 800 alumnes netegen els espais naturals

El Clean Up Day arriba per primera vegada a les set parròquies i Andorra Telecom se suma a la proposta

M. F.
2 min
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Sílvia Calvó, i el director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal, mostren la samarreta que s'ha fet per als participants. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaFins a 830 escolars de tretze centres dels diferents sistemes educatius prenen part aquest divendres en una nova edició del Clean Up Day, la jornada de conscienciació i sensibilització sobre la neteja dels espais naturals. Per primera vegada aquesta iniciativa arriba a les set parròquies i l’increment d’alumnes se situa en el 66%, ja que en l’edició de l’any passat hi van prendre part 500 estudiants. Tal com ha explicat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Sílvia Calvó, la voluntat és que a “curt-mitjà termini la totalitat de les escoles” s’impliquin en aquest projecte que va arrencar fa cinc any “amb una quinzena d’alumnes”. Una de les novetats d’aquesta edició és que Andorra Telecom se suma a la iniciativa oferint samarretes i material de seguretat per als participants.

Tal com ha explicat el director general d’Andorra Telecom l’any passat van prendre la decisió de no enviar ja la factura en paper i fer-ho només a aquells clients que ho sol·licitessin, que han de pagar per rebre aquesta documentació. Els diners recaptats, uns 1.400 euros, s’ha decidit destinar-los al Clean Up Day. Nadal ha destacat que, a més d’aquesta recaptació que volen dedicar cada any a una proposta mediambiental, amb el fet de no enviar les factures s’ha evitat que es talin 100 arbres a l’any, la qual cosa suposa un estalvi de “6,9 tones de paper”.

Calvó ha remarcat que aquesta jornada serveix per conscienciar els joves que sovint es mostren “sorpresos” de la gran quantitat de deixalles que arriben a retirar de l’entorn natural. En aquest sentit, cal recordar que l’any passat es van recollir 800 quilograms de deixalles. En aquesta acció també es compta amb la col·laboració dels comuns, que són els que s’encarreguen de recollir, emmagatzemar i tractar aquests residus.

Tal com han informat des del Govern, els alumnes de l'escola de primera ensenyança de Canillo faran neteges a la vorera del riu Valira d'Orient i a la mateixa escola; el col·legi Sant Ermengol es dirigirà al rec, el camí del Falgueró i als voltants de l'escola; l'escola andorrana de maternal i primera ensenyança del Pas de la Casa durà a terme les seves actuacions a peu de pistes; la de la Massana, als voltants de la Font del Mosquit; el col·legi Janer a Santa Coloma, als camins del Cedre; l’escola andorrana de segona ensenyança d’Ordino en diferents punts de la parròquia; la de de Santa Coloma revisarà la via ferrada de Sant Vicenç d'Enclar; l’Aula Taller de la Massana netejarà la zona de Santa Caterina; el Lycée Comte de Foix participarà amb la neteja del rec de l'Obac d'Andorra la Vella; l'escola andorrana de maternal i primera ensenyança d'Escaldes-Engordany i l'escola de Nostra Senyora de Meritxell treballaran conjuntament als voltants d'Engolasters, i els alumnes de la Formació Professional es desplaçaran a refugis.

Calvó ha recordat que per detectar els diferents punts negres d’abocaments de deixalles a la natura hi ha en marxa el projecte de la fotodenúncia, la qual cosa ha facilitat que els ciutadans estiguin “cada vegada més implicats” en la preservació del medi. Fins i tot els joves del moviment Fridays for future l’han fet servir, segons la ministra.

stats