Societat 23/07/2019

Més eines per fer front a l'autisme

Durant el 2018, més del 50% dels infants que van acudir a l'àrea de Salut Mental de l'hospital van ser diagnosticats

Marc R. Fort
2 min
Recepció del centre de Joves en Inclusió. / M. R. F. (ANA)

Escaldes-EngordanyL'Associació d'Afectats d'Autisme d'Andorra (Autea) ha organitzat aquest dimarts una visita a les instal·lacions del centre de Joves en Inclusió, situat a l'avinguda Fiter i Rossell 71 d'Escaldes-Engordany. A l'acte hi ha assistit Víctor Filloy, ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut; Maria Teresa Milà, secretaria d'Estat d'Afers Socials, Habitatge i Joventut; Carles Areny, conseller de Social del comú d'Andorra la Vella, i el president del Patronat de la Fundació Privada Tutelar, David Claverol. El programa Joves en Inclusió, finançat completament pel patronat de la Fundació Privada Tutelar, compta actualment amb quatre inscrits, tot i que pròximament es podrien incorporar fins a un total de vuit usuaris (a partir de 16 anys) que rebrien una atenció totalment individualitzada. El principal objectiu del programa, tal com ha recalcat Inés Martí, presidenta d'Autea, recau en "donar suport als usuaris en l'assoliment de la seva autonomia i les habilitats socials". Pel que fa a les xifres d'afectats per autisme, Martí ha comptabilitzat un total de 149 persones registrades i controlades durant el 2018 a Andorra, el que representa la detecció d'una trentena de nous casos. En aquest sentit, "més del 50% dels infants d'entre 0 i 6 anys que van acudir l'any passat a l'àrea de salut mental de l'hospital van ser diagnosticats d'autisme", ha dit la presidenta.

Martí ha celebrat també l'èxit en què està esdevenint aquesta iniciativa, anunciant que "les famílies dels afectats han pogut apreciar canvis molt significatius i favorables en el seu dia a dia", per la qual cosa "la continuïtat del programa està garantida si els resultats segueixen sent favorables com fins ara". Les instal·lacions del centre de Joves en Inclusió compten amb diverses consultes destinades a oferir una atenció personalitzada a cadascun dels usuaris, una sala d'exercicis físics i un cop al dia poden fer ús de la sala d'estimulació sensorial. D'altra banda, també disposen d'un pati de gespa artificial amb un matalasset per a saltar i un petit hort ecològic. Claverol ha anunciat que la Fundació Privada Tutelar "seguirà finançant el programa fins al mes de desembre", i ha afegit que "arribat el moment, parlarem amb el Govern per arribar a un acord".

Eva Flotats, coordinadora del Programa Joves en Inclusió, ha fet especial èmfasi en la millora de la qualitat de vida dels usuaris, assegurant que "tots ells fan coses que abans no feien". D'altra banda, també ha valorat "molt positivament" l'evolució del programa durant aquest primer any de vida. Actualment el centre té en plantilla a quatre professionals (dos auxiliars educatius i dos psicòlegs) tot i que a mesura que es vagin inscrivint nous usuaris el nombre de professionals contractats augmentarà per poder seguir oferint una atenció individualitzada.

stats