Societat 29/03/2018

Primers dies de Setmana Santa amb més vendes que l'any passat

El comerciants expressen "patiment i paciència" per les obres que afectaran a les dues grans artèries, Meritxell i Carlemany

M. M.
3 min
La frontera entre les dues avingudes, Meritxell i Carlemany. / ARXIU ANA

Andorra la VellaLa major part dels comerciants de la capital i d'Escaldes-Engordany veuen en els dies festius de Pasqua l'oportunitat perfecte per remuntar un inici d'any que no ha estat tant bo com en un principi es preveia. Malgrat que a nivell de neu ha estat un dels millors anys dels últims temps, la mala climatologia, que ha complicat l'arribada al Principat molts caps de setmana, i la situació política del país veí del sud han sigut factors claus per registrar unes vendes un pèl per sota que fa un any. Per això, els comerciants posen les màximes expectatives i esperances en registrar una bona Setmana Santa.

De fet, l'inici de la setmana festiva augura un resultat positiu. “Hem començat millor que l'any passat”, apunta el vicepresident de la FACA, Antonio Miralles. Segons la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra durant els primers dies, fins aquest dijous, els comerços adherits han tingut un augment d'un 5% de vendes respecte a la Setmana Santa de l'any passat. Per tot plegat i amb la vista posada al cel, Miralles avança que “serà una molt bona Setmana Santa”, sempre que la tendència es mantingui. El mateix vicepresident, però, també recorda que malgrat haver recuperat clientela russa, febrer i març registren vendes inferiors que el 2017: “Està costant remuntar”, explica la presidenta de l'Associació de veïns i comerciants de l'avinguda Meritxell, Sònia Yebra, que també espera que aquest cap de setmana festiu sigui un bany balsàmic pel comerç.

Unes sensacions semblants arriben des del Pas de la Casa. “Hi ha molta gent, el poble està ple de turistes i esperem uns molts bons dies de venda”, assegura el president de l'associació de comerciants Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean-Jacques Carrié. La coincidència amb la posada en marxa del festival electrònic Hibernation al poble fronterer ha ajudat a l'arribada de turistes. Tot i aquest bon inici, hi ha comerciants que es mostren prudents i asseguren que encara és massa d'hora per fer qualsevol valoració i apunten que, de moment, la venda “està molt tranquil·la”, segons la presidenta de l'Associació de comerciants de l'avinguda Carlemany, Susana Venable. L'ocupació hotelera fregarà el 85% els dies festius.

Malgrat la perspectiva positiva, la major part dels actors apunten que el comerç andorrà s'ha de reinventar, ja que la fiscalitat, que permetia un preu més avantatjós respecte as països veïns, cada vegada és més reduïda. “Hem de potenciar un canvi de model que propiciï als clients noves experiències, explicació detallada dels productes per fer més lúdica la compra sense renunciar a un preu més baix”, argumenta Miralles. El pla comercial ja va en aquest sentit, però el vicepresident de la FACA insisteix que hi ha d'haver una estratègia conjunta que també impulsi una professionalització dels comerciants que atenen a les botigues. Una idea compartida, ja que “els canvis de consum dels clients han canviat i la gent compra per Internet”, tal com puntualitza Venable.

Patiment i paciència

Els comerços recolzen les obres d'envelliment de l'avinguda Meritxell i Carlemany que començaran a principis d'abril, però avisen que s'estan preparen “per patir” i que prendran “la màxima paciència”. Antonio Miralles visualitza una baixada de vendes important pels comerços que es troben a les avingudes però anima a la resta de comerciants a aprofitar els quatre mesos d'obres a Meritxell per donar a conèixer aquells establiments que estan fora de l'artèria més transitada. La presidenta Yebra també ha volgut reconèixer els esforços del comú d'Andorra la Vella per concentrar les obres en només quatre mesos. “Era molt necessari, ho apreciem i ens quedarà un espai més acollidor que esperem que faci que la gent repeteixi”, ha afirmat.

Des de Carlemany també celebren les obres de millora: “Tindrem una avinguda fantàstica” i continuen apuntant que el tancament als vehicles rodats ha estat una gran decisió, tal com indica Venable. Un fet que encara divideix els comerciants andorrans, ja que uns demanen el tancament total als vehicles entre el tram del carrer de les Canals i la plaça de la rotonda i altres proposen deixar només un carril habilitat. De moment, però, aquest tram seguirà tenint dos carrils, un en cada sentit, després de les obres de remodelació de l'avinguda.

stats