Societat 20/11/2019

Micropigmentació mamària a càrrec del Govern

L'executiu aprova el reglament que ha de facilitar el servei de taxi per als tractaments de radioteràpia i millores en l'allotjament i desplaçament dels acompanyants

M. F. / M. P.
2 min
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, moments abans de l'inici de la roda de premsa posterior al consell de ministres. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaLa micropigmentació mamària posterior a una mastectomia comptarà amb finançament públic després que el consell de ministres hagi donat llum verda al decret que possibilita que sigui el ministeri de Salut el que es faci càrrec d’aquesta actuació. Tal com ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el ministeri abonarà directament al prestador d’aquest servei la tarifa corresponent, amb la qual cosa la persona afectada no haurà de fer cap avançament de diners.

Benazet ha recordat que la micropigmentació de l’aurèola mamària i del mugró és una tècnica que es necessita en poques ocasions i que es calcula que a l’any hi pugui haver unes deu o quinze persones afectades. Des del ministeri s’ha calculat una tarifa màxima de 220 euros per mama i 380 euros per les dues.

D’altra banda, i seguint els passos iniciats per la CASS, l’executiu ha aprovat el reglament regulador de les prestacions de reemborsament de despeses de desplaçament i allotjament per fer a l’estranger tractaments o proves diagnòstiques que no es puguin dur a terme a Andorra. Tal com ja s’havia avançat, entre d’altres qüestions, aquest reglament facilitarà que les persones que hagin d’anar a fer radioteràpia a França o Espanya puguin gaudir, a partir del 2 de gener de l’any vinent, d’un servei de taxi individualitzat per anar a fer els tractaments. Tal com ha detallat Benazet, ara es treballa per definir com funcionarà el servei amb un protocol que es vol establir amb els taxistes.

El cost d’aquesta mesura pot estar al voltant dels 200.000 euros, ha dit el titular de Salut, afegint que aquest sistema es prengui la decisió que es prengui sobre el centre de radioteràpia al país, serà positiu, ja que en cas que el centre s’acabés construint caldrà mentrestant que les persones es desplacin a l’estranger per rebre el tractament.

En aquest sentit, el titular de la cartera de Salut ha incidit en què es treballa en analitzar quina és la millor opció quant a la radioteràpia tenint en compte “la qualitat i que els pacients tinguin accés a les tecnologies més eficients” i ha reiterat els nous avenços quant als tractaments que suposen, per exemple, la reducció de dies de tractament. La decisió definitiva sobre si el centre es construeix o no, segons ha concretat Benazet, es podria prendre durant el primer trimestre de l’any que ve.

Quant a les despeses derivades dels acompanyaments a un malalt, el ministre ha explicat que s’han fet millores que suposen, per exemple, un “canvi substancial” en el cas de l’allotjament, ja que fins ara era del 75% sobre la tarifa de responsabilitat de la CASS fixada en 38 euros i ara passa a ser del 100% dels 40 euros per un adult i dels 60 euros en cas que sigui necessari un segon acompanyant. També s’actualitza la tarifa de dieta diària per alimentació, que passa a ser de 15 euros front els 4,95 actuals. En aquest cas, a més, no serà necessari el justificant que calia fins ara. Tal com ha emfasitzat, d’aquesta manera s’adequen les tarifes a la realitat.

stats