Els microplàstics ja són un contaminant atmosfèric més

La majoria són d'un sol ús i provenen del sobreembalatge de productes

Estan a les caixes de galetes, protegint la fruita o entre els talls de pernil. Ara, un grup d'investigadors ha descobert que el plàstic també ha arribat als racons més amagats del Pirineu. Publicat a la revista Nature, l'estudi analitza l'impacte d'aquest tipus de material en el medi ambient i en zones on l'impacte dels éssers humans és mínim. Per això, l'equip va desplaçar-se a l'estació meteorològica de Bernadouze, al departament de l'Arieja, que està situada a 1.400 metres per sobre el nivell del mar i envoltada d'una zona protegida. La població més propera, Vic de Sòs, està a vuit quilòmetres i té 537 habitants. La ciutat amb una densitat de població és Foix, a 25 quilòmetres.

Les mostres recollides van demostrar que a la zona es concentraven la mateixa quantitat de microplàstics que a ciutats com París, on viuen dotze milions de persones. Segons l'estudi, el plàstic ha esdevingut un nou contaminant atmosfèric, capaç de seguir el cicle de l'aigua i viatjar des de mars i oceans a qualsevol racó del món. La majoria de fragments recol·lectats corresponen al mateix material amb què es fabriquen els plàstics d'un sol ús.

"L'embalatge amb plàstics és molt recent i ens hem tornat dependents", diu el president de Fridays for Future (FFF), Mateu Bracque. El col·lectiu creu que s'ha "d'insistir" en acabar amb la dependència que la societat actual té amb els plàstics d'un sol ús. De fet, "fer pagar les bosses de plàstic però no preocupar-se dels embolcalls es podria veure com una hipocresia", i més tenint en compte que el 70% del material arriba a reciclar-se i que dia a dia s'acumula als oceans.

Precisament l'eliminació dels plàstics d'un sol ús per al 2021 és una de les propostes que els grups parlamentaris de la majoria van proposar als joves en la reunió que van mantenir el mes de juliol. D'aquesta manera, els membres del Consell General recollien les proclames que els integrants de FFF cridaven a la plaça del Consell en les diferents concentracions que van convocar. "Andorra té un impacte petit a escala internacional", reconeix Bracque en el moment de pensar de quina manera podria aturar-se la comercialització de productes sobreembalats, però "la Unió Europea també ha posat com a data límit el 2021 i les mesures ja s'hauran aplicat als països que hi pertanyen".