El millor forner del món arriba a Andorra

Pyrénées inaugura l'espai de Jordi Morera, guanyador del premi World Baker 2017

Pyrénées inaugura, a la planta d'alimentació, la fleca Espícula, de la mà de Jordi Morera. És un forner que va guanyar el premi World Baker 2017 i ha estat convidat en diversos programes de televisió com per exemple a 'Masterchef.' Pensa que sent forner pot ajudar a millorar la vida a les persones. Damià Obach, director de la Unitat Central d'Adquisicions i de Vendes d'Alimentació de Pyrénées Distribució, explica que "Espícula és el nom amb què es denomina la flor del blat que conté el gra, l’essència del pa. Per a nosaltres, el ‘paradigma’ del pa es basa en la massa mare natural, llargues fermentacions a temperatures suaus, i un treball genuïnament artesà, respectant els pilars de l'‘slow food’, com la proximitat, la sostenibilitat i l’ecologia".

Obach subratlla el fet que és el primer cop que Morera ha vingut a Andorra "atret pel producte diferent, d'alta qualitat i gourmet de Pyrénées" i afegeix que ha format el seu equip i que estarà sovint al centre comercial Pyrénées per seguir l'evolució de la nova fleca.

Per Morera, la clau del pa està en la fermentació, "el secret que fa que un pa sigui mediocre o un gran aliment. La massa mare era l’únic ingredient amb el qual podien fer pa els nostres avantpassats perquè no hi havia llevat. Tot el que la massa faci durant la fermentació ja no ho ha de fer el nostre intestí, reduint especialment els nivells de sucres i de gluten". A Espícula s'elabora artesanalment la farina integral en un molí de fusta. Com que la farina és fresca, sense reposar, tant a nivell nutricional com de sabors és molt superior. A més utilitzen varietats antigues de blat, com són l’espelta o d’altres cereals com el sègol, o fins i tot el fajol (blat sarraí), que encara son més nutritives.

Jordi Morera, nascut a Vilanova i la Geltrú, és forner de cinquena generació de l’Espiga d’Or, un negoci familiar que van fundar els seus rebesavis l’any 1888. Ha destacat per innovar en els processos d’elaboració i per fer pans amb massa mare natural, sense cap mena d’additiu químic. Defensa que "el pa més que un producte és un aliment" i que un "forner abans de res ha de ser un bon artesà".