Societat 26/11/2019

Els ministres iberoamericans aposten per la innovació

La reunió de titulars d'Afers Exteriors ha tancat una declaració amb 48 punts consensuats sobre diferents temàtiques

M. F.
3 min
La primera reunió de ministres d'Afers Exteriors iberoamericans celebrada a Soldeu. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaMinistres i alts representants dels 22 països que conformen la Cimera Iberoamericana, entre els quals sis titulars de cartera (Espanya, Guatemala, Portugal, República Dominicana, Nicaragua i Andorra) han participat aquest dimarts a la primera reunió de ministres d'Afers Exteriors que se celebra a Soldeu. La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha destacat que un dels objectius que s'ha marcat la Secretaria Pro Tempore que ostenta Andorra és fer de la "innovació un instrument que actuï com a accelerador de la lluita contra el canvi climàtic, la pobresa, l'exclusió" i serveixi per disminuir la "bretxa digital oferint igualtat d'oportunitats".

Un cop acabada la reunió tant Ubach com la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, han destacat el fet que l’any que ve la Cimera de caps d’Estat i de govern aprovarà l’estratègia iberoamericana d’innovació. Grynspan ha subratllat el fet que la trobada de ministres d’Afers Exteriors hagi estat “clau per preparar” la 27a cimera del 2020. “Ha estat una reunió extremament exitosa”, ha subratllat, i s’ha desenvolupat, ha afegit, enmig d’un clima “constructiu malgrat les dificultats de la regió”, ja que ha evidenciat la voluntat dels països iberoamericans de continuar “treballant en la cimera”. L’espai iberoamericà, ha subratllat, “ha sortit enfortit”.

El resultat del treball entre els diferents ministres ha estat una declaració amb 48 punts consensuats que tracten temes com el benestar, la innovació, el treball, la sostenibilitat ambiental, la cooperació sud-sud, la igualtat de gènere, educació, cultura i joventut. També s’han inclòs temes com el turisme sostenible, la migració o la justícia. Aquest document ha estat treballat per tots els països i també vol evidenciar el compromís d'Andorra, han destacat Grynspan i Ubach, pel medi ambient. No en va, l'any que ve el país celebrarà també una reunió de ministres iberoamericans de medi ambient, que serà la primera després de deu anys.

Tant Ubach en les seves paraules de benvinguda als ministres com posteriorment Grynspan han destacat la feina feta fins ara en el marc de la cimera i ha posat com a exemple els avenços per a la negociació d'un conveni per a la lliure circulació de talent. També s'ha referit al debat sobre el pla operatiu anual per al 2020, un "document molt complet i ambiciós".

A més, hi ha sobre la taula la negociació de nous programes de cooperació, com el que tracta de prevenció i eliminació de la violència envers les dones i el programa Institut Iberoamericà de Llengües Indígenes.

"Valorem també la iniciativa de la Segib (Secretaria General Iberoamericana) en la creació del laboratori iberoamericà d'innovació", ha dit Ubach, una proposta que compta amb suport de la Unió Europea com també el projecte de cooperació sud-sud i triangular.

Durant la reunió també s’ha subscrit un acord amb l’institut Camoes, per a l’atorgament de fons de cooperació internacional a través de la Segib.

Ubach ha donat la benvinguda a la Troika a la República Dominicana i li ha agraït que vulguin acollir la 28 Cimera Iberoamericana. De fet, un dels acords presos en la reunió de ministres ha estat precisament acceptar que la República Dominicana sigui qui aculli aquesta 28a cimera el 2022, agafant el relleu d’Andorra.

Al seu torn, Grynspan ha destacat durant la seva intervenció inicial a la reunió que el fet que tots els països siguin presents a aquesta trobada ministerial és una "mostra del compromís amb aquest espai iberoamericà". També ha destacat que entre els ministres que marxen hi hagi el d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, que amb les seves noves atribucions com a cap de la diplomàcia europea pot ser "el millor aliat amb el desafiament" dels països iberoamericans amb la Unió Europea. De fet, en declaracions posteriors als mitjans de comunicació Grynspan ha destacat que Borrell hagi manifestat la voluntat de potenciar el diàleg entre la UE i Europa.

A l'últim, la titular d’Afers Exteriors ha compartit les paraules de Borrell, que ha manifestat que espera que la cimera sigui un èxit per a la diplomàcia andorrana, i ha subratllat que “és el fruit de 26 anys de diplomàcia andorrana” i el fet que Andorra hagi rebut la confiança dels estats que prenen part en aquest fòrum iberoamericà. Ubach ha conclòs que per a Andorra aquesta Secretaria Pro Tempore i la Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de govern és "al mateix temps una responsabilitat i un compromís amb la regió".

stats