Societat 08/12/2019

Mobilitat supera les xifres previstes d'entrada de vehicles

Les estacions d'esquí valoren positivament l'afluència de visitants durant els dies festius

T. Navarro
3 min
Retencions a la recta de La Margineda per la sortida del pont de la Puríssima. / MOBILITAT

Andorra la VellaMobilitat tanca el pont turístic de la Puríssima amb 52.503 entrades de vehicles per les dues fronteres del país. Xifra que suposa un 22% més del que es preveia des de l'organisme. D'aquests, 41.880 han arribat al país per la frontera hispanoandorrana, lluny dels 32.000 que Mobilitat havia previst. Per la banda francesa han accedit al Principat 10.623 vehicles, 4.000 més dels previstos.

Les cues de sortida del Principat han estat constants durant tot el diumenge i fins a aproximadament les set de la tarda. Així s'apunta des de Mobilitat, amb pics de retencions que han arribat a l'altura de l'Estadi Comunal. A primera hora de la tarda eren sis els quilòmetres de cua, que feien allargar la retenció de vehicles fins a la Margineda.

Tot això després que dissabte a la nit ja haguessin marxat del país 20.000 turismes, amb l'objectiu d'evitar les retencions, i que la suma hagi ascendit fins als 39.000 a les sis de la tarda de diumenge. Enguany no es preveu una sortida esgraonada que s'allargui a aquest dilluns perquè, si bé hi ha alguns indrets a Espanya on és festiu, són províncies llunyanes com Madrid, Aragó o La Rioja.

Vista aèria de l'estació de Vallnord-Pal Arinsal. / VALLNORD-PAL ARINSAL

Satisfacció a les pistes

Amb el 100% de pistes obertes i el 97% dels remuntadors actius, Vallnord-Pal Arinsal ha rebut més de 12.000 amants de la neu, superant els 10.000 que s'havien proposat com a objectiu. Xifres que contrasten amb les de la temporada anterior, amb condicions climatològiques més adverses, i on es va registrar una mitjana de 3.300 clients per dia amb el 54% de pistes obertes. Segons assegura l'estació a través d'un comunicat, també han notat "un gran moviment de clients vianants" i que han passat per la zona de restauració.

L'afluència de visitants ha estat acompanyada d'"una temperatura favorable i un estat de les pistes molt bo", de manera que els clients han pogut gaudir de les activitats alternatives, com circuits d'esquí de muntanya i de raquetes de neu, o aquelles destinades al públic infantil, com els trineus o el Big Zip.

Per la seva banda, Ordino Arcalís esperarà a aquest dilluns a tancar les dades del pont, donat que encara hi ha comunitats autònomes espanyoles que han traslladat el festiu del dia 8. Tot i així, per les pistes de la parròquia ordinenca han rebut la visita de prop de 6.000 esquiadors, mostrant "un lleuger increment del nombre d'esquiadors en comparació a l'any passat", apunten a través d'un comunicat. Un augment en la venda de forfets lligat al fet que el telecabina Tristaina estigués obert, permetent als vianants arribar fins a la Coma.

El director de l'estació, Xabier Ajona, ha destacat el fet que els clients valoressin l'estat de la neu, en condicions pols tots els dies. De cara a les nevades que s'esperen per als propers dies i que faran augmentar el gruix de neu, l'estació treballarà per augmentar el 90% de pistes obertes i "ampliar-lo a mesura que les condicions del terreny així ho possibilitin".

Una imatge d'esquiadors a Grandvalira. / GRNDVALIRA

Des de Grandvalira es fa "un balanç positiu" d'aquest pont. Han assolit més d’un 80% d’ocupació, una xifra que el director de Grandvalira-Nevasa, Alfonso Torreño, ha valorat com "molt bona, tenint en compte que la temporada de neu acaba de començar". Al llarg dels tres dies (divendres, disabte i diumenge), ha registrat un total de 45.000 esquiadors, amb una mitjana de 15.000 per dia. El dissabte ha estat el dia de màxima afluència amb prop de 19.000 visitants, amb un perfil dels mercats de proximitat focalitzat en Catalunya i el sud de França, així com també de Madrid, el País Basc i València.

Torreño ha valorat amb optimisme el fet que “aquests dies, els clients han pogut veure i conèixer les fortes inversions fetes per l’estació aquesta temporada”. És el cas del nou sector Peretol, que ha estat parcialment obert, o el nou aparcament Avet amb 450 places, ubicat a la plataforma esquiable de Soldeu i gratuït amb el forfet de temporada Grandvalira o el de dia (adult i sènior) igual que els aparcaments de pagament dels altres sectors.

Grandvalira continua treballant per anar ampliant els quilòmetres i els serveis que ofereix el domini, amb l’objectiu d’arribar al ple rendiment a les festes de Nadal.

stats