Societat 16/01/2019

Andorra torna a sortir al carrer i manté el pols al Govern

Més de 700 persones –unes 1.500 segons l'organització– s'apleguen per protestar contra la modificació de la llei de la Funció Pública, les lleis laborals i la situació social del país

Miquel Margalef
3 min
Manifestants a la plaça on s'havia de construir l'edifici The Cloud. / M. P.

Andorra la VellaEl pols, fruit de la indignació i la conjuntura social i econòmica, entre part de la societat andorrana i l'executiu continua i va per llarg. “Sortirem les vegades que faci falta”, han avisat els sindicats sense posar calendari, però assegurant que hi haurà més mobilitzacions fins a les eleccions. Més de 700 persones s'han aplegat a la confluència de l'avinguda Meritxell i Riberaygua per “enterrar la democràcia, 25 anys després de l'aprovació de la Constitució”. Unes 1.500 segons l'organització que ha afirmat que hi havia “la mateixa quantitat de gent o més que la passada manifestació del 17 de desembre”. La mobilització, que s'havia convocat en primera instància per protestar contra l'aprovació que aquest dijous es durà a terme al Consell General amb la més que probable aprovació de la llei de la Funció Pública, s'ha tornat a convertir, igual que al 17D, en un clam unànime i alhora divers per mostrar el descontentament i el rebuig contra el Govern i les mesures que està duent a terme.

Les reformes anunciades a principis d'any per Martí i l'executiu estan lluny d'acontentar als concentrats. “Unes minúcies de propostes electorals que no satisfan ningú, mentre la classe mitjana va a l'abisme”, ha reivindicat el secretari general del SEP, David Garcia. En la lectura del manifest, el sindicat ha apuntat que “cada vegada és més difícil viure a Andorra” i ha mostrat el desacord i el rebuig frontal a les recent aprovades lleis laborals, la futura aprovació de la llei de la Funció Pública i el recent regulat dret a manifestació. Han conclòs cridant: “Andorra som tots”, en clara referència al residents, pels quals l'USdA ha demanat un canvi de la llei electoral perquè puguin votar.

Precisament el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, ha avisat que convertiran la campanya electoral en una de social “per fer-los entendre que han de comptar amb nosaltres i que s'ha acabat l'aquí mano jo, volem democràcia real”. Ubach ha recordat que “l'èxit” de la concentració és de la gent i no dels sindicats i que s'ha sortit al carrer per dir “prou a unes polítiques ràncies i a uns salaris de merda”. També ha demanat que aquest dijous el Consell General posi fre a la reforma de la Funció Pública i es faci marxa enrere amb les ja aprovades lleis laborals perquè “són injustes i un insult contra la nostra intel·ligència”.

Des de Podem, Adrià Ortún, ha assegurat que “s'estan vivint dies negres per a la democràcia” i ha llençat una pregunta a l'aire: “Volem una democràcia feudal o actual?”. El secretari general del SAT, Guillem Fornieles, ha demanat exportar i difondre la situació d'Andorra més enllà de les fronteres, quelcom que el president del Sipaag, Lluís Anguita, ha tornat a insistir que cal portar fins al Consell d'Europa. “Europa no té una versió que no és la correcte”, ha explicat i ha apuntat que estan estudiant com fer-ho, si amb un escrit o una trobada.

Amb la mirada posada en les eleccions, la concentració d'aquest dimecres al vespre ha acabat amb un minut de silenci, espelmes i llums del mòbil en l'aire “per reflexionar i pensar a qui no hem de votar a les pròximes eleccions”. Així ho ha demanat el secretari general del SEP, que s'ha mostrat esperançat que “amb aquest minut de silenci ja hauran trobat la resposta”.

“Demà no canviarà gran cosa”

A la mateixa hora, l’executiva de DA es reunia per debatre sobre els temes d’actualitat, entre ells la protesta, a la que tenen “el màxim respecte”. Amb tot, el secretari general, Esteve Vidal, continua defensant que la llei de la Funció Pública “és un molt bon projecte per als funcionaris”. “Potser alguns no ho han percebut”, reconeix Vidal, que afirma que “demà no canviarà gran cosa” perquè per al partit és “un pas endavant”. Ubach, però, ha replicat: “No cal que ens tornin a explicar la llei de la Funció Pública, ja l'entenem, però no la volem, els que no ho entenen són ells”. Per aquesta raó, l'USdA ha confirmat que aquest dijous seran presents al Consell General durant el debat de la llei perquè han estat lleis no consensuades i que perjudiquen els drets dels funcionaris.

stats