Societat 27/01/2021

Mor Antoni Puigdellívol

Va ser cònsol d'Andorra la Vella i ministre a l'executiu d'Albert pintat

ARA Andorra
2 min
Antoni Puigdellívol.

Andorra la VellaAntoni Puigdellívol, qui va ser cònsol major d’Andorra la Vella i ministre de Turisme i Medi Ambient, ha mort aquest dimecres a la matinada a l’edat de 74 anys. Empresari vinculat a l’hoteleria i el món del motor era fill dels impulsors de l’hotel RiberPuig i el restaurant la Truita i membre d'una de les famílies que més va apostar per transformar l’avinguda Meritxell en la via comercial que és avui en dia.

Puigdellívol va ser cònsol major d’Andorra la Vella entre els anys 1976 i el 1979, juntament amb Joan Samarra, que el va acompanyar com a cònsol menor. Va ser també conseller general en el període comprès entre el 1982 i el 1985, i entre els anys 2005 i 2007 va desenvolupar el càrrec de ministre de Turisme i Medi Ambient a l’executiu encapçalat per Albert Pintat.

Paraules de record de Marsol

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha recordat la seva figura i ha incidit que va ser el cònsol “que va impulsar la modernitat” a la parròquia. De fet, va ser el primer cònsol major de la capital després de la separació de les parròquies d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

Concretament, Puigdellívol va ser cònsol menor entre els anys 1976 i 1977 i major els anys 1978 i 1979. Va ser la persona que va impulsar la compra dels terrenys on actualment es troba l’edifici del Govern, l’aparcament comunal, la plaça del Poble i el centre de congressos, tal com ha remarcat Marsol, que ha subratllat la seva actitud “visionària” en adquirir aquests terrenys per fer créixer la parròquia cap a aquest espai. La cònsol major, que ha manifestat que Puigdellívol va ser “un gran cònsol” per a Andorra la Vella, també ha posat en relleu el fet que “va treballar molt en l’avinguda Meritxell” per convertir-la en l’eix comercial que és avui en dia, amb al qual cosa també ha volgut incidir en la seva tasca “modernitzadora” de la parròquia.

Puigdellívol en l'acte de recepció del copríncep Giscard d'Estaing, el 19 d'octubre de 1978.

Marsol ha definit Puigdellívol com una persona amb “un gran caràcter” i d’“idees molt clares” que el van portar, per exemple, a comprar els terrenys abans esmentats malgrat l’oposició que hi havia i van ser també aquestes idees les que el va fer plegar abans del càrrec de ministre de Turisme i Medi Ambient que va desenvolupar en l’executiu d’Albert Pintat entre els anys 2005 i 2007, on va compartir també equip amb Marsol, que llavors era ministra. De totes maneres, l’actual cònsol major ha volgut incidir més en la feina de Puigdellívol com a cònsol.

I com en el cas d’anteriors cònsols de la parròquia que han mort i als quals se’ls ha fet un homenatge posant el seu nom a alguna instal·lació parroquial, Marsol ha destacat que encara no hi ha cap decisió ja que és molt recent el seu decés però ha avançat que “mereix un reconeixement” i que per tant se li farà.

stats