Societat 10/03/2019

Mor Salvador Brasó, reconegut activista cultural i esportiu

Va presidir el Centre de la Cultura Catalana des d'on va ser una peça clau per impulsar les falles a Andorra

Ara Andorra
2 min
Mor Salvador Brasó, reconegut activista cultural i esportiu. / Facebook

Andorra la VellaFortament vinculat amb el rugbi i el moviment cultural i social del país, Salvador Brasó va ser una peça clau al capdavant del Centre de la Cultura Catalana entre el 1995 i el 2001, primer com a secretari i després com a president, anys de màxima expansió de l'entitat. Constructor de professió, Brasó ha mort aquest dissabte d'un atac de cor mentre entrenava amb el seu equip de veterans a Barcelona, lloc de residència actual.

Des del capdavant del Centre de la Cultura Catalana l'activista va ser la persona que va fer de paraigües dels fallaires de l'època, que no estaven encara organitzats de manera interna i tenien un conflicte obert amb el comú d'Andorra la Vella que els considerava perillosos i els apartava del centre del poble. La confrontació entre fallaires i corporació va arribar al seu límit el 1996 quan la capital va prohibir la crema de les falles. En vista de la greu situació, Brasó va fer d'interlocutor entre els dos col·lectius i a partir del 1997 els fallaires de la capital van començar a créixer i a organitzar-se internament. "Si no s'hagués vinculat amb nosaltres segurament molts dels actuals fallaires no ho serien i les falles no serien com les coneixem avui en dia", explica l'històric fallaire i periodista, Albert Roig.

Roig ha recordat que a partir del 1997 les falles s'estenen a altres parròquies i es consolida l'etapa moderna de la tradició. "Li devem molt i el tenim molt present perquè va ser qui va generar un punt d'inflexió". El periodista defineix Brasó com un apassionat de la cultura popular i també de lluita constant per la recuperació de les tradicions del país.

Durant els anys al Principat l'activista es va coordinar la Mostra de Teatre Jova i va ser secretari de la xarxa de Voluntariat l'any 2006. També va estar estretament relacionat amb el món del rugbi promovent la creació d'un equip de veterans que es deia "Els padrins Trempaires" i també com a president del VPC Andorra així com també va impulsar la creació de la penya de l'USAP del Principat. Precisament per aquesta vinculació és molt probable que aquest diumenge es faci un minut de silenci abans d'iniciar-se el partit que es disputarà al país entre el VPC Andorra i el Foix a les tres de la tarda.

stats