Societat 18/03/2019

El moviment ‘Fridays For Future’ arriba a Andorra

Un grup d'estudiants del Lycée Comte de Foix convoquen una concentració aquest divendres vinent

Ara Andorra
4 min
Thunberg ofereix un discurs durant la vaga escolar convocada pel moviment "Joves pel Clima", aquest divendres a Estocolm. / EFE (HENRIK MONTGOMERY)

Andorra la VellaUn grup d'estudiants del Lycée Comte de Foix d’entre 16 i 17 anys promouen el moviment internacional juvenil anomenat ‘Fridays For Future’, que té coma objectiu conscienciar la ciutadania de la necessitat de protegir el medi ambient davant efectes com el canvi climàtic. En un comunicat, els joves expliquen que han convocat una concentració "pacífica" a la plaça del Consell General, el divendres 22 de març de 2019, des de les 11 fins a les 13.30 hores, "per demanar que les futures polítiques estiguin encarades a la protecció del medi ambient".

Per aquesta concentració els joves andorrans se sumem al col·lectiu mundial 'Fridays For Future' impulsat per Greta Thunberg a Suècia. Coincidint amb el Dia mundial de l’aigua, i per la seva proximitat amb el principi de la campanya electoral, aquesta concentració "vol fer de l'ecologia un pilar essencial de la futura campanya electoral i de les futures polítiques empreses pel futur govern", comenten.

D’aquesta manera, des de 'Fridays For Future' "volem donar veu als joves andorrans, i exposar la nostra preocupació envers el nostre futur en aquest planeta".

Thunberg, estudiant sueca de 16 anys, s'ha convertit en mig any amb la seva vaga escolar setmanal davant del parlament del seu país en referent d'un moviment juvenil mundial per exigir als governs mesures contra el canvi climàtic.

"No ho veig com que hagi començat res, simplement he mostrat un mètode perquè s'escolti la meva veu i que després altres han copiat", declarava Thunberg al diari suec Dagens Nyheter.

Tot va començar el 20 d'agost, quan Thunberg va seure sola per primera vegada davant del parlament suec per iniciar una vaga diària fins que el govern complís amb el compromís de retallada d'emissions de l'acord de París contra el canvi climàtic.

Després de les eleccions legislatives sueques del 9 de setembre i per evitar que la iniciativa perjudiqués el seu rendiment escolar, Thunberg va passar a fer vaga només els divendres, i va atreure l'atenció de joves suecs i d'altres països amb una campanya en què les xarxes socials han jugat un paper determinant.

L'onada expansiva va culminar aquest divendres passat amb una vaga escolar mundial i manifestacions convocades pel moviment Joves pel clima en més d'un centenar de països.

Alhora que el moviment ha anat creixent, l'adolescent sueca s'ha convertit en un fenomen mediàtic i en l'activista favorita del poder polític i econòmic: ha estat convidada estrella a la Cimera del clima de l'ONU a Polònia, en el Fòrum de Davos, a Brussel·les i al Palau de l'Elisi de París.

Triada dona de l'any a Suècia pel tabloide Expressen i una de les persones més influents del món per la revista Time, Thunberg ha estat nominada aquesta setmana al Nobel de la Pau per tres diputats noruecs socialistes.

Filla de l'actor Svante Thunberg i la mezzosoprano Malena Ernman –molt popular a Suècia, a la qual va representar a Eurovisió el 2009–, Greta i la seva germana petita Beata van passar la seva infància viatjant d'un país a un altre pels compromisos laborals de la seva mare.

Quan tenia 11 anys, Greta va començar a interessar-se pels efectes del canvi climàtic i això li va provocar una crisi personal que va acabar estenent-se a tota la família. A més, tant a ella com a la seva germana els van diagnosticar llavors la síndrome d'Asperger i altres trastorns menors, una condició que ella mateixa va confessar al seu compte de Twitter.

"Patir aquest mal fa que vegi el món d'una altra manera, o blanc o negre, i la qüestió del clima és una d'elles", explicava la jove en una entrevista fa dos mesos al canal públic suec SVT.

Pressionada per les filles, la família va acabar superant la crisi amb un canvi significatiu en la seva manera de vida i un compromís col·lectiu de lluita contra el canvi climàtic, segons confessa en el llibre 'Scener ur hjärtat' ('Escenes des del cor'), escrit conjuntament pels seus quatre membres a manera de teràpia. El canvi ha implicat deixar de viatjar en avió, el que ha tingut conseqüències en la carrera artística d'Ernman, seguir una dieta vegana o limitar el consum familiar.

Ernman va esdevenir una polemista activa en mitjans suecs i xarxes socials, i Greta va seguir el seu exemple amb un article publicat al maig debutant en el diari conservador Svenska Dagbladet, tres mesos abans de començar la seva vaga davant el parlament.

"És la meva responsabilitat moral, els polítics han d'anteposar l'ecologia a l'economia", deia a l'inici d'una protesta que també ha generat crítiques per convidar a l'absentisme escolar.

Que el llibre sobre la crisi dels Thunberg sortís publicat un parell de dies després que Greta comencés les mobilitzacions ha aixecat suspicàcies, encara que la família deslliga els dos fets i assegura que els ingressos per venda van destinats a una organització benèfica.

Greta Thunberg també s'ha vist embolicada en un altre episodi polèmic: l'activista suec Ingmar Rentzhog la va convidar a formar part de la directiva de la seva fundació sobre temes climàtics, però va usar sense el seu permís el seu nom per atreure inversors, el que va provocar que la jove acabés abandonant-la.

stats