Societat 18/10/2019

L'N-145 es reobre al trànsit després de dotze hores de tall

Els manifestants han abandonat el punt on tallaven la via per fer una marxa pels carrers de la Seu d'Urgell

A. S. / Ara Andorra
2 min
Els vehicles, ja circulant per l'N-145. / A. S.

La Seu d'UrgellDesprés de dotze hores de tall, l’N-145 ha quedat reoberta aquest divendres a les sis de la tarda quan els manifestants han iniciat una marxa en direcció a la Seu d’Urgell, on han recorregut diferents carrers. Els manifestants havien estat a tocar de la rotonda d’entrada a la Seu d’Urgell des de passades les sis del matí i amb la seva presència impedien el pas dels vehicles que es dirigien a Andorra o que feien el trajecte en direcció contrària. Al llarg de la jornada, els mossos d'esquadra han desviat els vehicles pel camí forestal que va des de Castellciutat a Anserall. Tot i aquesta mesura, s'han produït retencions de vehicles, especialment pesants.

Durant tota la jornada del tall de la carretera, la quantitat de manifestats ha anat variant depenent de les hores, però sempre amb un continu de pujades i baixades de gent al llarg de tot el dia. Entre les 14 i les 17 hores, han estat els instants amb menys afluència de persones, i les que es mantenien tallant la carretera, restaven assegudes i descansant, esperant l'arribada de les 18 hores per procedir a la marxa unitària. A mesura que s'aproximava l'hora citada, gran quantitat de gent pujava fins al punt del tall de la carretera, per acabar esdevenint una manifestació multitudinària a la Seu d'Urgell, amb final a la plaça de les Monges.

Al llarg del recorregut, la manifestació ha transcorregut pels carrers principals de la població, com l'avinguda Salòria, on s'ha passat per davant de la Policia Nacional i on els manifestants han pronunciat els càntics de "fora les forces d'ocupació". Durant la marxa, s'han sentit també crits d'"independència" i de "llibertat, presos polítics". Després d'una volta al passeig Joan Brudieu, s'ha acabat arribant a la plaça de les Monges, on s'ha conclòs amb l'himne dels Segadors vora dos quarts de vuit del vespre.

La marxa durant el seu pas per l'avinguda Salòria. / A.S.

Valoracions després de l'obertura de l'N-145

Han estat moltes hores d'afectacions per al trànsit que han provocat que, per exemple, les empreses de transport de passatgers com Alsa i Andbus es veiessin perjudicades. En aquest sentit, representants d'Alsa han indicat que "no hem tingut cap tipus de problema amb el primer cotxe de les sis del matí, però després n'hem començat a tenir, per la qual cosa des del centre de trànsit de què la companyia disposa a Barcelona han decidit que a dos quarts de dues de la tarda se suspenien tots els serveis fins al dissabte". L'altra companyia amb base a Andorra com és Andbus no han volgut fer declaracions al respecte al no trobar-se operativa una persona responsable que estigués autoritzada a fer declaracions.

La resta de companyies que operen amb sortida o destinació a Andorra com són Directbus o Montmantell ja havien anunciat que aquest divendres suspenien el servei, arran de la vaga general convocada a Catalunya.

També els transportistes de mercaderies havien adaptat els seus viatges per evitar els efectes, en els seus desplaçaments, de l'aturada general.

stats