Societat 14/04/2021

Naturlandia tancarà definitivament el parc d'animals

Les noves ubicacions de les diferents espècies ja estan localitzades i només falta accelerar la burocràcia

ANA
3 min
Ossos bruns a Naturlandia.

Andorra la VellaEl director de Naturlandia, Xabier Ajona, ha confirmat aquest dimecres el tancament definitiu del parc d'animals salvatges del centre. En una entrevista al programa 'Ara i Aquí' de Ràdio i Televisió d'Andorra, Ajona ha reconegut que la idea inicial era "desenvolupar algun projecte que mantingués alguna de les espècies", però finalment s'ha decidit clausurar el parc perquè "la realitat és que no deixem de tenir una sèrie de limitacions i no som especialistes" en aquest àmbit. Es tracta, per tant, d'una determinació celebrada tant per la direcció de Naturlandia com pel Govern.

Ajona ha recordat que fa temps que es treballa en buscar una reubicació dels animals en algun entorn segur. "Hem buscat santuaris, associacions i fundacions que es dediquen a la protecció d'aquestes espècies", ha dit, tenint en compte que "la seva activitat principal no és la turística sinó la conservació" d'aquests exemplars. Precisament, ha avançat que els ossos es traslladaran a Anglaterra, els llops i els linxs a Grècia, i els ungulats, "que era la part dels animals que fins ara no havíem trobat una nova destinació", aniran a parar "a una fundació de Catalunya" amb la qual es tancarà un acord properament.

Més enllà de buscar nous indrets pels animals, el director de Naturlandia ha reconegut que "la part burocràtica no resulta tan fàcil com ens agradaria", i és aquest el motiu pel qual la mesura s'ha anat posposant des que es va fer pública la possibilitat de reubicar-los.

Al llarg de l'entrevista, Ajona ha posat en relleu que la temporada d'hivern que tot just es deixa enrere "ha estat molt dura", tot i que "no a l'extrem de les estacions d'esquí". "Aquesta ha estat una temporada per aprendre i aprofitar l'experiència" que ha ofert l'hivern, ha afegit. En aquest sentit, ha argumentat que el període beneficiós per Naturlandia arriba a l'estiu, "i sembla que les perspectives no són tan dolentes".

D'altra banda, amb la reformulació de la marca de l'ecoparc amb la qual es treballa es presentaran noves activitats a les dues cotes i altres que s'han vist reformulades. També s'eliminaran aquelles que fins ara no han donat els beneficis esperats. Amb tot, la major aspiració del director "és convertir-nos en un centre d'activitats no només per passar el dia, sinó per varis". Aquest fet, per tant, també contribuiria a donar vida a la desitjada reactivació econòmica de la parròquia.

Reaccions de la corporació comunal

Després de l'anunci, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, ha recordat que Ajona "té l'encàrrec de treballar en el conjunt del projecte de Naturlandia", no només pel que fa al parc d'animals. Tot i això, ha sentenciat que "per a ell i per a nosaltres està clar que els depredadors", com els ossos, els llops i els linxs, "no tenen cabuda al parc". El cònsol ha manifestat que després de la mesura presa per part de la direcció, ara caldrà que sigui ratificada pel consell d'administració de Camprabassa, que es reunirà properament.

Majoral també ha indicat que els treballs de trasllat es fan més complicats sempre que "hi ha fronteres per mig", i és per això que no ha pogut avançar una data clara sobre quan aquests animals podran abandonar finalment el recinte. En aquesta línia, ha dit que totes les decisions que es prenen a Naturlandia busquen "donar rendibilitat i modernització" i, precisament, "el parc d'animals és un projecte obsolet".

Per la seva banda, la consellera de Desperta Laurèdia, Maria Àngels Aché, ha lamentat que la minoria s'hagi assabentat de l'anunci mitjançant els mitjans de comunicació, però ha celebrat la clausura assegurant que "no veiem amb bons ulls tenir animals amb captivitat per a l'exhibició turística".

stats