Societat 21/07/2016

Neix Eufòria: 233 quilòmetres i 20.000 metres de desnivell aptes només per als escollits

L'Andorra Ultra Trail incorpora una nova cursa d'extrema duresa, que s'haurà de fer en parelles amb un màxim de 110 hores

Ana
2 min
Els organitzadors de l'Ultra Trail conversen amb el cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, la cònsol menor, Gemma Riba i el cònsol menor de la Massana, Raul Ferré / C.G.

Ordino"Una ultra és com una bici, si pares de pedalar caus". Així ha justificat el director de l'Andorra Ultra Trail Vallnord, Gerard Martínez, l'afany per fer un pas més en la seva proposta de curses de muntanya. La idea es va començar a gestar el 2015 durant un viatge familiar a Itàlia, ha explicat, i es podrà plasmar en l'edició de l'Ultra Trail del 2017. Es tracta d'Eufòria dels cims, una cursa que per sobre de tot s'ha buscat "que sigui humana", però que es troba just al límit, tenint en compte els seus 233 quilòmetres de recorregut i els seus 20.000 metres de desnivell positiu. Els corredors que s'hi atreveixin hauran de coronar cinc cims per sobre dels 2.900 metres, quatre entre els 2.800 i els 2.900, i 39 pics o colls entre els 2.500 i els 2.800. Com a segona novetat, serà una cursa que s'haurà de fer en parella en la seva totalitat, també com a manera de potenciar els valors de "solidaritat" i "comunicació" que fomenta l’Ultra Trail Vallnord.

Els corredors sortiran el 5 de juliol, un dimecres, i tindran temps fins diumenge a les 21 hores per completar el desafiament. És a dir, un màxim de 110 hores, mentre que els primers ho podrien fer en unes 67 hores, segons els càlculs de Martínez. Les inscripcions s'obriran aquest novembre a unes 300 persones (150 parelles), tot i que si compten amb uns 150 inscrits, tenint en compte que és la primera vegada que s'arrisquen amb una prova d’aquestes dimensions, ja estaran satisfets, ha explicat el director de la cursa. Per tal de no massificar tota l'Andorra Ultra Trail Vallnord i les muntanyes del país, no s'ampliarà el nombre de participants a la resta de curses, i fins i tot es plantegen reduir-ne els màxims.

Com a diferència amb la resta de proves que proposa l'Andorra Ultra Trail, a l’Eufòria no hi haurà avituallaments, sinó "quatre bases de vida" on poder descansar i menjar, i tampoc hi haurà marcatge, sinó que els participants aniran amb una balisa GPS per poder-los fer el seguiment i controlar que segueixen estrictament el track. És una cursa que requereix "d’un gran tecnicisme" i "coneixements", motiu pel qual no estarà oberta a tothom, sinó que s'haurà d’acreditar "experiència notable en muntanya" i també "una gran força mental". "No tothom que ha acabat una ultra" pot fer aquesta cursa, ha alertat Martínez. De fet fins l'últim moment, i després d'avaluar els corredors, no se'ls donarà l'ok definitiu per poder participar.

Més dotació econòmica de les administracions

Durant l'acte de presentació d'aquest nou desafiament que ha d'elevar el prestigi internacional de l'Andorra Ultra Trail, Martínez ha estat acompanyat del ministre de Turisme, Francesc Camp, del cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, i del cònsol menor de la Massana, Raul Ferré, aquest darrer com a representant de tots els cònsols. Camp ha aprofitat l'acte per anunciar la signatura d'un acord de col·laboració del Govern amb la cursa, durant els tres propers anys per tal de donar-li "estabilitat", així com l'augment de la dotació econòmica que se li ofereix des de les administracions, també les comunals. Seran a partir d’ara 186.000 euros anuals, un 7,5% d'increment.

Per la seva banda, Mortés ha informat que Ordino també augmenta la seva partida sumplementària. Fins ara era de 60.000 euros, i s'anirà ampliant fins als 80.000 en funció també del nombre de participants.

stats