Els nens reivindiquen els seus drets a l'escola

Els escolars celebren al llarg d'aquest dimecres el Dia mundial de la infància amb accions adreçades a eliminar les desigualtats entre els més petits

Que totes les nenes i nens del món estiguin escolaritzats, que siguin lliures i que gaudeixin de la seva vida són algunes de les reivindicacions que els infants de l'escola andorrana de maternal i primera ensenyança d'Encamp han posat en relleu aquest dimecres amb motiu del Dia mundial de la infància promogut per Unicef. La jornada, que també coincideix amb el 30è aniversari de la Declaració de la Convenció dels drets dels infants, s'ha basat en enganxar en un mural, col·locat a l'entrada del centre, un 'post-it' on es pot veure una frase, un desig o un dibuix que simbolitza els drets dels més petits i que ells mateixos han escollit. 

El director del centre, Santi Rodríguez, ha manifestat que aquest és el primer any que l'escola celebra aquest dia, tot i que "és una acció que es fa des de fa tres anys, però enguany ha tingut molt ressò tant a les escoles andorranes com a la resta de sistemes educatius i, fins i tot, a les escoles bressol". Rodríguez també ha reconegut que hi ha hagut algunes frases que l'han sorprès i que molts dels escrits "van molt directament lligats amb els drets dels infants" i d'altres "amb la infància en general". 

La directora d'Unicef Andorra, Marta Alberch, ha agraït l'esforç dels escolars "per demostrar el compromís amb els seus drets", ja que "és important que parlin, debatin i posin als murals les seves inquietuds per fer d'aquest món un món millor". També ha posat en relleu la situació de la infància a Andorra, que actualment és correcta però "sempre hi ha coses a millorar". Un exemple són les recents dades publicades pel departament d'Estadística, on es reflectia que al voltant d'un 13% de la població es trobava en risc de pobresa, i "lògicament també hi ha infants afectats".  

Alberch ha aprofitat l'ocasió per reiterar, tal com s'ha fet darrerament en les presentacions dels resultats de l'Observatori de la Infància, la falta de dades per "poder quantificar la situació de la infància i fer realment un pla nacional d'infància", previst a la nova llei sobre els drets dels infants aprovada el mes de març passat. Un cop assolit aquest element, "podrem fer les actuacions que realment calen", ha finalitzat.