Societat 25/05/2022

El nivell B2 de català, obligatori per a exercir una professió titulada

El nou requisit obliga busca reforçar l'ús de la llengua catalana com a llengua nacional

ANA
2 min
El secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimecres.

Andorra la VellaDisposar del nivell B2 de llengua catalana serà un dels requisits obligatoris per tal d'exercir una professió titulada. Així ho ha anunciat aquest dimecres el secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, durant la presentació del projecte de llei de modificació de la llei d'exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals. El text, que té com a objectiu actualitzar la regulació legal i adaptar-la al context econòmic i social actual, es modifica després de detectar mancances en la regulació existent identificades gràcies a la preparació de la posició d'Andorra en relació amb la negociació amb la UE relativa a la lliure prestació de serveis.

Així doncs, el requisit que obliga a disposar del nivell de català, reforça l'ús de la llengua catalana com a llengua nacional. Tanmateix, i a l'efecte d'assegurar la flexibilitat necessària, es preveu la possibilitat que els professionals titulats autoritzats a exercir mitjançant habilitació especial puguin acreditar el compliment del requisit relatiu a la llengua en el termini de dos anys.

A més a més, el text regula els tipus de reconeixement als quals han de ser sotmesos els títols acadèmics oficials d'estudis d'ensenyament superior que no hagin estat emesos per l'Estat andorrà. S'introdueix el concepte del reconeixement professional, la competència del qual recau en el Comitè Tècnic de Valoració de l'Exercici de les Professions Titulades.

El projecte de llei modifica substancialment la normativa referent a l'exercici de curta durada. D'aquesta manera, considerant les dificultats de control que planteja aquesta modalitat d'exercici i el risc d'intrusisme que representa, es modifica substancialment el procediment per acordar-la, que queda configurat com a procediment d'autorització, amb la participació activa del col·legi professional corresponent a la professió de què es tracti (en cas que existeixi).

De la mateixa manera, i per tal de garantir el control col·legial sobre les actuacions dels professionals titulats no residents, es preveu la inscripció temporal de la persona interessada al col·legi que correspongui. En darrer terme, i amb la voluntat de reforçar el règim aplicable en matèria d'exercici de curta durada, s'introdueix l'obligació de les persones o empreses que contractin els serveis d'un professional no resident de portar un registre en què han d'anotar les dates en les quals el professional s'ha desplaçat a Andorra per prestar els seus serveis.

El text contempla l'ampliació de les competències dels Col·legis professionals, atorgant-los representació en els organismes internacionals, preveu la possibilitat d'oferir formació continuada i especifica i atorga capacitat d'arbitratge i mediació entre els col·legiats. De la mateixa manera, es redueix el nombre de professionals per crear un col·legi, que passa de 8 a 3, igual que en les associacions.

Així mateix, a través del text, es crea la inspecció en matèria de professions titulades i es reforcen també les potestats del Govern per dotar-lo de les eines necessàries perquè asseguri el compliment del marc legal relatiu a l'exercici d'aquestes professions.

stats