Societat 19/05/2015

Nou pas cap a la integració laboral dels discapacitats

La FAAD veu bona voluntat per part del sector empresarial i demana al Govern que hi col·labori amb ajudes i incentius econòmics

G.ll.t.
2 min
La presentació s'ha fet a la seu de la CEA / G.LL.T.

Andorra la VellaLa Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) ha iniciat el procés de negociació amb els sectors empresarials del país per tal d'avançar en el camp de la integració laboral de les persones amb discapacitat. Darrerament ha mantingut reunions amb representants de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis per tal de presentar-los el seguit de propostes que recull el pla estratègic que va elaborar fa uns mesos el Consell Nacional de Discapacitats (CONADIS), ja que actualment la qüestió no està regulada per llei.

Tot plegat ho han donat a conèixer en una roda de premsa celebrada aquest dimarts a la seu de la CEA, amb motiu de la presentació d'uns nous premis.

L'objectiu d'aquestes primeres reunions, tal com ha explicat en roda de premsa el president de la FAAD, Pere Valls, és "conscienciar els col·lectius empresarials de la necessitat d'integrar laboralment a les persones amb discapacitat". La voluntat, però, ha remarcat que no és "exigir obligacions" a les empreses.

Així doncs, Valls ha detallat que entre les mesures proposades n'hi ha una que demana que a les empreses, per cada 50 treballadors n'hi hagi d'haver un amb discapacitat. En el cas de les empreses que no vulguin o no puguin fer-ho, es sol·licita que aportin una "petita quantitat dels seus guanys" a la formació de persones amb discapacitat. En tot cas, però, Valls ha deixat clar que l'objectiu és buscar el consens al voltant d'aquestes propostes.

Bona predisposició des de la CEA

Des de la CEA, la seva directora Sílvia Gabarre, ha explicat que de moment s'han analitzat les modificacions del Codi de relacions laborals que es podrien proposar per tal de fer possible aquesta integració. En tot cas ha deixat clar el seu compromís per tal que això pugui tirar endavant.

En relació a la implicació amb el Govern, Valls ha indicat que el pla estratègic es va presentar a l'anterior ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, i que va ser "molt ben rebut". Ara, estan a l'espera de poder-se trobar amb la nova titular, Rosa Ferrer.

Tot i això, la principal demanda que fan, tant des de la FAAD com des de la CEA, és que el Govern hi contribueixi de forma econòmica, "ja sigui amb incentius fiscals o amb ajudes a l'adaptació de llocs de treball, per tal que les empreses tinguin més facilitats per contractar a persones amb discapacitat", ha remarcat Gabarre.

Premis en honor a Antoni Rogel

Tot plegat ho han dit durant la presentació de dos nous premis organitzats per la FAAD, amb la col·laboració de la CEA i la Cambra, en memòria del fundador de l'entitat, Antoni Rogel. En total, s'atorgaran dos premis, un a la persona amb discapacitat mereixedora del reconeixement a l'esforç personal i a la integració en la vida social participativa, i un altre a la persona o entitat mereixedora del reconeixement a la tasca en pro i defensa del col·lectiu de persones amb discapacitat.

L'acte d'entrega tindrà lloc aquest 21 de maig i comptarà amb una conferència-col·loqui a càrrec de Josep Maria Canyelles que durà el títol 'La responsabilitat social com a oportunitat empresarial'.

stats