Societat 28/11/2019

Nova campanya contra la conducció sota els efectes de l'alcohol i drogues

Les actuacions tindran lloc entre el 2 i el 29 de desembre

Agència Ana
2 min
Agents de policia en un control de trànsit. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl Cos de Policia informa aquest dijous que, entre els pròxims 2 i 29 de desembre, es posarà en marxa una nova campanya de controls d'alcoholèmia i drogues per tal d'assolir l'objectiu de reduir la sinistralitat a les carreteres. Aquesta campanya respon a la responsabilitat d'ordenar controls preventius d'alcoholèmia que preveu el Codi de circulació. Així doncs, les actuacions tindran lloc de les 7 hores del dia 2 fins a les 19 hores del dia 29.

La campanya segueix el pla d'actuació marcat pel ministeri de Justícia i Interior a fi de millorar la seguretat viària en general i reduir el nombre d'accidents provocats per consum d'alcohol, així com sensibilitzar els conductors del risc que comporta conduir en aquestes condicions. Com ja ha passat en altres anys, la policia ha començat a anunciar aquesta campanya per tal de provocar en els conductors un efecte preventiu i dissuasiu.

Tal com preveu el Codi de circulació, la franja mínima punible en matèria administrativa se situa per sobre de 0,2 g/l en els conductors professionals i de 0,5 g/l per a la resta de conductors. Pel que fa a la responsabilitat penal, també es recorda que el vigent Codi Penal fixa les taxes d'alcoholèmia en un grau superior a 0,5 g/l per als conductors professionals i una taxa superior a 0,8 g/l per als no professionals.

Des del cos d'ordre també es recorda que, per via administrativa, es pot suspendre un permís de conduir per una durada màxima d'un mes, juntament amb una sanció de fins a 150,25 euros. Quant als conductors sota els efectes dels estupefaents, també es pot suspendre un permís de conduir per una durada de fins a tres mesos, juntament amb una sanció de 601,01 euros.

A més a més, la policia detindrà tots aquells conductors professionals amb una taxa d'alcoholèmia superior a 0,5 g/l; els conductors no professionals amb una taxa superior a 0,8 g/l; els conductors sota la influència d'estupefaents que esdevinguin un perill per la circulació, i tots els conductors que refusin sotmetre's a la prova d'alcoholèmia.

En aquests casos, les conseqüències jurídiques d'aquestes infraccions per la via penal comporten una pena de presó de fins a dos anys i la privació del permís de conduir fins a quatre anys per als conductors professionals. Per als no professionals, les infraccions poden comportar una pena de presó fins a un any o arrest i la privació del permís de conduir fins a tres anys. Per aquells que es neguin a sotmetre's a la prova d'alcoholèmia, el conductor patirà una pena de privació del permís de conduir fins a tres anys per als no professionals i de fins a quatre anys pels professionals.

stats