Societat 14/06/2018

Nova campanya de controls d'alcoholèmia coincidint amb les festes majors

Els accidents per conduir sota els efectes de les drogues o l'alcohol s'han incrementat gairebé un 30%

Ana
2 min
El ministre Xavier Espot durant la sessió de Consell General. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaEl 2017 es van produir 88 accidents a la xarxa viaria motivats per conduir sota els efectes de les drogues o l'alcohol, mentre que al 2015 n'hi va haver 72 i el 2016 un total de 68 accidents, el que representa un increment de gairebé un 30% entre el 2016 i el 2017. L'augment de la sinistralitat a les carreteres del país ha estat posada de relleu aquest dijous durant la sessió del Consell General de control al Govern. És per això que el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha anunciat que enguany hi haurà tres campanyes de controls d'alcoholèmia. A les ja practicades habitualment per Nadal i Setmana Santa, aquest proper mes de juliol se'n celebrarà una de nova, coincidint amb la celebració de diverses festes majors al país.

A més, Espot també ha avançat que la policia ha adquirit un nou aparell per fer el test de drogues a través de la saliva, que es posarà en funcionament properament. Aquest nou sistema permet realitzar proves de manera immediata als conductors que presentin símptomes d'estar conduint sota els efectes de les drogues, sense necessitat de fer analítica de sang, com es feia fins ara. També s'han reforçat les patrulles nocturnes que fan controls a les carreteres. Fins ara n'hi havia una que feia dos controls durant una hora, i ara s'han triplicat els dispositius i s'han ubicat en localitzacions més sensibles pròximes als accessos de locals nocturns. Aquesta tendència a l'alça dels controls ja s'ha reflectit els últims, i s'han passat dels 1.500 el 2015 als gairebé 4.000 aquest passat any.

El ministre ha volgut recalcar que totes aquestes mesures van encaminades a lluitar contra l'augment dels accidents a la xarxa viària per conduir sota els efectes dels estupefaents o l'alcohol i no per un afany recaptatori, per això s'anuncien i s'avisa de la realització de controls als conductors. Tot plegat s'ha exposat arran de la pregunta formulada pel conseller general Liberal, Ferran Costa, que ha celebrat les mesures emprades pel ministeri, però ha recordat que un element central per lluitar contra la sinistralitat a les carreteres és la modificació del codi de circulació. Espot ha reconegut que aquest element és “la punta de llança”, que l'executiu està treballant per actualitzar les sancions econòmiques, que en la llei encara estan en pessetes, però no s'ha aventurat a assegurar que es pugui aprovar abans que s'acabi la legislatura.

stats