Societat 21/10/2021

Nova campanya de controls d'alcohol i drogues per Tots Sants

Arrencarà el dilluns 25 i s'allargarà fins al 7 de novembre

ARA Andorra
3 min
La Policia realitza controls d'alcoholèmia

Andorra la VellaLa policia posarà en marxa dilluns de la setmana que ve i fins al 7 de novembre una nova campanya de controls d'alcohol i drogues al volant. D'aquesta manera, se seguirà la línia de campanyes temàtiques anteriors, "encaminades totes elles a la disminució de la sinistralitat a les carreteres, i amb la finalitat última de l'assoliment de l'objectiu marcat de la disminució dels accidents", indiquen des de la policia. Els controls arrencaran a les set del matí del dia 25 i s'allargaran fins a les 19 hores del 7 de novembre.

Segons indiquen des de la policia, tal com preveu el Codi de circulació, la franja mínima punible en matèria administrativa se situa per sobre de 0,00 grams d'alcohol per litre de sang (g/l) en els conductors professionals i de 0,50 g/l per a la resta de conductors. Pel que respecta a la responsabilitat penal, es recorda que el vigent Codi Penal fixa les taxes d'alcoholèmia en un grau superior a 0,50 g/l de sang per als conductors professionals i superior a 0,80 g/l per als no professionals. D'aquesta manera, se sancionarà per la via administrativa els conductors professionals amb una taxa d'alcoholèmia de 0,01 g/l a 0,50 g/l i els no professionals que donen entre 0,51 g/l i 0,80 g/l. Per via administrativa, també es pot suspendre el permís de conduir per una durada màxima de dos mesos, juntament amb una sanció imposada de 400 euros. També per via administrativa es pot sancionar els conductors sota la influència d'estupefaents i es pot suspendre el permís de conduir per una durada màxima de sis mesos, juntament amb una sanció de 600 euros. Així mateix, des del cos d'ordre es recorda que no poden circular per les vies públiques els conductors de bicicletes o de vehicles de mobilitat personal (VMP) amb una taxa d'alcohol a la sang superior a 0,50 g/l (la sanció que se'ls pot aplicar és de 400 euros), i/o sota els efectes dels estupefaents (amb una sanció de 600 euros).

D'altra banda, es detindrà els conductors professionals amb una taxa d'alcoholèmia superior a 0,50 g/l; els no professionals amb una superior a 0,80 g/l; els conductors sota la influència d'estupefaents que creïn un perill concret per a la circulació i a tots els conductors que refusin sotmetre's a la prova d'alcoholèmia. Les conseqüències jurídiques d'aquestes infraccions per la via penal comporten per als conductors professionals una pena de presó de fins a dos anys i la privació del permís de conduir fins a quatre anys. El tribunal pot imposar, a més, la pena d'inhabilitació per a l'exercici de l'ofici o el càrrec fins a quatre anys. Pel que fa als conductors no professionals la pena de presó pot arribar fins a un any o arrest, i privació del permís de conduir fins a tres anys. Aquells que refusin sotmetre's a la prova de control d'alcoholèmia s'enfronten a una pena de privació del permís de conduir fins a tres anys, i fins a quatre anys per als conductors professionals.

Des de la policia recorden que els controls preventius d'alcoholèmia segueixen el pla d'actuació marcat pel ministeri de Justícia i Interior, a fi de millorar la seguretat viària en general i reduir el nombre d'accidents provocats pel consum d'alcohol, així com sensibilitzar els conductors del risc que comporta conduir en aquestes condicions. I manifesten que la campanya de prevenció i d'informació a l'opinió pública té per objectiu principal disminuir la sinistralitat a les carreteres i els accidents de trànsit provocats pel consum d'alcohol i drogues. Com en altres ocasions, diuen que s'anuncia aquesta campanya, donat el seu "volgut efecte preventiu i dissuasiu".

stats