Societat 25/11/2021

Nova campanya de controls d'alcohol i drogues, del 29 de novembre al 9 de gener

ARA Andorra
2 min
Un control d'alcoholèmia.

Andorra la VellaLa policia durà a terme entre el dia 29 d'aquest mes i fins al 9 de gener una nova campanya de controls d'alcohol i/o drogues al volant. Segons informen, es preveuen un seguit de controls, seguint la línia de campanyes temàtiques encaminades a la disminució de la sinistralitat a les carreteres, i "amb la finalitat última de l'assoliment de l'objectiu marcat de la disminució dels accidents".

D'aquesta manera, la policia destaca que la campanya de prevenció i d'informació a l'opinió pública té per objectiu principal "disminuir la sinistralitat a les carreteres i els accidents de trànsit provocats pel consum d'alcohol i drogues". Com en altres anys, afegeixen, s'anuncia aquesta campanya, donat el seu volgut efecte preventiu i dissuasiu. Es tracta doncs d'evitar les conductes de risc que posen en perill als usuaris de la xarxa viària i augmentar la seguretat.

Tal com preveu el Codi de la circulació, la franja mínima punible en matèria administrativa se situa per sobre de 0,0 g/l de sang en els conductors professionals i de 0,5 g/l per a la resta de conductors. Pel que respecta a la responsabilitat penal, es recorda que el vigent Codi Penal fixa les taxes d'alcoholèmia en un grau superior a 0,5 g/l de sang per als conductors professionals i de 0,8 g/l per als no professionals.

D'aquesta manera, se sancionarà per la via administrativa els conductors professionals amb una taxa d'alcoholèmia de 0,01 g/l a 0,50 g/l i els no professionals que donin entre 0,51 g/l a 0,80 g/l. Per la via administrativa, també es pot suspendre un permís de conduir per una durada màxima de dos mesos, juntament amb una sanció imposada pel Cos de la Policia de 400 euros. A més, se sanciona els conductors sota la influència d'estupefaents. Per aquesta via, també, es pot suspendre el permís de conduir per una durada màxima de sis mesos, juntament amb una sanció de 600 euros. Així mateix, es recorda que no poden circular per les vies públiques els conductors de bicicletes o de vehicles de mobilitat personal (VMP) amb una taxa d'alcohol a la sang superior a 0,5 g/l (sanció de 400 euros), i/o sota els efectes dels estupefaents (sanció de 600 euros).

D'altra banda, es detindrà els conductors professionals amb una taxa d'alcoholèmia superior a 0,5 g/l i els no professionals amb una taxa d'alcoholèmia superior a 0,8 g/l. Els conductors sota la influència d'estupefaents que creïn un perill concret per la circulació i tots els conductors que refusin sotmetre's a la prova d'alcoholèmia. Les conseqüències jurídiques d'aquestes infraccions per la via penal comporten, per als conductors professionals, una pena de presó de fins a dos anys i privació del permís de conduir fins a quatre anys. El tribunal pot imposar, a més, la pena d'inhabilitació per a l'exercici de l'ofici o el càrrec fins a quatre anys. En el cas dels conductors no professionals la pena de presó pot anar fins a un any o arrest, i privació del permís de conduir fins a tres anys. El refús de sotmetre's a la prova de control d'alcoholèmia pot derivar en una pena de privació del permís de conduir fins a tres anys, i fins a quatre anys per als conductors professionals.

stats