Societat 06/04/2022

Nova campanya de controls d'alcohol i drogues per Setmana Santa

La policia recorda que refusar sotmetre's a la prova de control d'alcoholèmia pot comportar la pena de privació del permís de conduir de fins a tres anys

ANA
2 min
Control policial

Escaldes-EngordanyEl Cos de Policia comença a partir d'aquest dissabte 9 d'abril i fins al 24 del mateix mes, una nova campanya de controls d'alcohol i drogues. Tal com informen des del cos d'ordre es preveuen un seguit de controls per Setmana Santa seguint la línia de campanyes temàtiques encaminades totes elles a la disminució de la sinistralitat a les carreteres, i amb la finalitat última de l'assoliment de l'objectiu marcat de la disminució dels accidents. Concretament, la campanya anirà des de les 7 hores del dia 9, fins a les 19 hores del 24 d'abril.

Segons informen, els controls preventius d'alcoholèmia segueixen el pla d'actuació marcat pel ministeri de Justícia i Interior, a fi de millorar la seguretat viària en general i reduir el nombre d'accidents provocats pel consum d'alcohol, així com sensibilitzar els conductors del risc que comporta conduir en aquestes condicions.

Tal com preveu el Codi de Circulació, la franja mínima punible en matèria administrativa se situa per sobre de 0,00 grams d'alcohol per litre de sang en els conductors professionals i de 0,50 per a la resta de conductors. Pel que respecta a la responsabilitat penal, es recorda que el vigent Codi Penal fixa les taxes d'alcoholèmia en un grau superior a 0,50 g/l de sang per als conductors professionals i una taxa superior a 0,80 g/l per als no professionals.

Així, se sancionarà per la via administrativa els conductors professionals amb una taxa d'alcoholèmia de 0,1 g/l a 0,5 g/l; els no professionals amb una taxa d'alcoholèmia de 0,51 g/l a 0,8 g/l. A més, també es pot suspendre el permís de conduir per una durada màxima de dos mesos, juntament amb una sanció de 400 euros. Pel que fa als conductors sota la influència d'estupefaents, per via administrativa, també es pot suspendre el permís per una durada màxima de sis mesos, juntament amb una sanció de 600 euros. En aquest sentit, des del cos recorden que els conductors de bicicletes o de vehicles de mobilitat personal (VMP) amb una taxa d'alcohol a la sang superior a 0,50 g/l i o sota els efectes dels estupefaents no poden circular per les vies públiques.

D'altra banda, es detindrà els conductors professionals amb una taxa d'alcoholèmia superior a 0,5 g/l; els no professionals que donin més de 0,8 g/l; els conductors sota la influència d'estupefaents que creïn un perill concret per a la circulació i tots els que refusin sotmetre's a la prova d'alcoholèmia. Les conseqüències jurídiques d'aquestes infraccions per la via penal comporten per als conductors professionals la pena de presó fins a dos anys i privació del permís de conduir fins a quatre anys. El tribunal pot imposar, a més, la inhabilitació per a l'exercici de l'ofici o el càrrec fins a quatre anys. En el cas dels conductors no professionals la pena de presó pot ser de fins a un any o arrest, i privació del permís de conduir fins a tres anys. I en el cas de refús de sotmetre's a la prova de control d'alcoholèmia, la pena de privació del permís de conduir pot ser de fins a tres anys, i fins a quatre anys per als conductors professionals.

stats