Societat 08/02/2018

Una nova beca per estudiar el Consell General i les institucions del país

La intenció és començar la investigació aquest segon semestre i la compensació econòmica serà de 15.000 euros anuals

Ana
2 min
El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i el síndic general, Vicenç Mateu, durant la roda de premsa. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaAmb el nom ideal i buscat a mida, la nova beca anomenada Consell de la Terra (el primer nom que va rebre el Consell General quan va ser creat el 1419), pretén impulsar la investigació, el coneixement i la difusió sobre l'òrgan on rau la sobirania del país i també investigar sobre els estudis històrics i polítics d'Andorra. El nou ajut ha nascut sota el paraigües del recent creat Centre d'Estudis Històrics i Polítics (CEHiP), que s'emmarca dins de l'Institut d'Estudis Andorrans (IEA). La beca està dirigida a tots aquells estudiants que puguin acreditar estar preparats per afrontar un doctorat, amb la matrícula a estudis de doctorat o la presentació d'un professor director de tesi, per exemple. L'objectiu final de l'ajut és que l'alumne realitzi una tesi doctoral relacionada amb l'àmbit del Consell General o amb altres institucions polítiques i històriques. La compensació econòmica serà de 15.000 euros anuals (1.250 euros mensuals).

“Avui posem en marxa una peça clau de l'engranatge per potenciar els estudis històrics i polítics i que servirà per ajudar a construir una societat que aprengui de la seva història de cara als reptes del futur”, ha apuntat el ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, durant la roda de premsa de presentació de la beca. Jover també ha volgut felicitar de nou la creació del CEHiP perquè “ningú millor que nosaltres podrà estudiar i entendre la nostra pròpia realitat”. El síndic general, Vicenç Mateu, també s'ha expressat en la mateixa línia i ha volgut recordar que potser la societat andorrana ha estat massa temps preocupada pel desenvolupament econòmic i no “hem pensat sobre nosaltres mateixos ni hem reflexionat sobre qui som”.

Precisament, el ministeri d'Educació i Ensenyament Superior conjuntament amb el Consell General són els dos òrgans encarregats de dotar econòmicament, a parts iguals, la beca Consell de la Terra. La intenció és que la investigació pugui començar el segon semestre del 2018. Malgrat que la tesi té una durada màxima de tres anys, anualment es faran convocatòries perquè nous alumnes puguin accedir-hi i ampliar el coneixement sobre el passat històric i polític d'Andorra.

Pel que fa a la selecció final dels candidats, es valorarà, entre altres ítems, el projecte de tesi, l'interès que aquest pugui tenir pel ministeri i pel Consell General el treball proposat i es farà una entrevista presencial. Tot plegat tindrà una puntuació màxima de 100 punts i per ser adjudicada la beca s'hauran d'assolir un mínim de 60 punts. “Abans que atorgar la beca per a un projecte dèbil, prefereixo deixar deserta la convocatòria”, ha explicat Jover.

stats