Les noves construccions posen en risc la continuïtat de la ramaderia

Les cases d'Ordino participen en la benedicció del bestiar a la vall de Rialb

Òscar Coma, de Casa Camelles de la Cortinada, ve d'una família que sempre s'ha dedicat a la pastura. Compta amb unes 42 vaques, que aquest dimecres al matí ha baixat des dels Emprius fins a la Rabassa d'Ordino, a la vall de Rialb, per rebre la benedicció per part del mossèn de la parròquia. "A veure si les noves generacions podran dedicar-s'hi", explica, "no només per la dificultat de la feina, sinó perquè cada vegada hi ha més construccions als terrenys més bons". Coma explica com, per adaptar-se a la situació, han de buscar " trossos més complicats", on la pastura és més difícil. Els seus caps de bestiar són una part dels 200 que habitualment es mouen per la parròquia.

Una benedicció del bestiar que s'ha fet a distància, donat que els animals no han volgut baixar fins a la zona habilitada. "S'han trobat sorpresos perquè l' herba està seca", ha dit el pastor, per culpa de la manca de pluges dels darrers dies. "Hem seguit la llera del riu i la majoria ha pujat cap a Rialb", tot i que algunes s'han quedat més a dalt d'on la gent s'aplegava. "Avui han baixat embalades", ho ha justificat, ja que "normalment se solien quedar més". Amb tot, els animals han preferit "passar cap a dalt, on l'herba està més tendra".

"Celebrem la posada en valor de l'activitat", ha afirmat el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Marc Pons, que veu com a la parròquia "s'ha donat continuïtat" a través del " salt generacional". El conseller ha destacat la feina que s'està fent des del comú per "donar-li suport a una pràctica que a la nostra parròquia és un dels puntals". Tot això a través de mecanismes que s'estan plantejant en els eixos transversals de la candidatura de la vall d'Ordino com a territori Reserva de la Biosfera, que "estudiaran la revalorització econòmica de l' impacte indirecte de la ramaderia", ja sigui "en la gestió forestal, el recurs ecosistèmic o la gestió territorial".