Societat 30/07/2015

Els numismàtics indignats amb el Govern denuncien un augment de l'especulació

Les declaracions del ministre Saboya assegurant que l'emissió de les monedes d'euro restants es faria durant el 2015 no satisfà l'associació de numismàtics indignats amb Andorra (CCPOA)

J.d.
2 min
Estoig d'euros andorrans per a col·leccionistes / M.B.

Andorra la VellaEl ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va assegurar a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimecres que els 35.000 lots d'euros andorrans pendents d'emetre es distribuirien a través del Servei d'Emissions durant el 2015. Aquestes declaracions, sumades a les del ministre de Finances, Jordi Cinca, de l'1 de juliol, estimant la data d'emissió "en les pròximes setmanes", han tornat a indignar l'associació de numismàtics creada arran de les emissions d'euros andorrans.

La plataforma de Col·leccionistes de Monedes i Professionals Indignats amb Andorra (CCPOA, per les seves sigles en anglès) es va crear per denunciar l'especulació que, segons aquests numismàtics, ha generat la gestió del Govern de les emissions d'euros andorrans. L'associació, que té com a portaveu Rubén Pulido, el director de l'empresa PULIFIL, qualifica de "retenció" i de "segrest" l'espera per part de l'Administració a l'hora de distribuir el 50% de l'emissió restant. El Govern, per la seva banda, justifica la demora, per motius legals i administratius, però alguns numismàtics creuen que "crea una falsa expectativa en l'àmbit internacional amb els consegüents efectes negatius".

Segons Pulido el Govern hauria d'haver fet una avaluació prèvia per fer una distribució simultània nacional i internacional amb una logística correcta "que hagués evitat una recompra massiva". És més, el portaveu espanyol dels numismàtics indignats amb l'Executiu assegura que després de les declaracions del ministre Saboya s'han pogut trobar carteres de col·lecció -amb un preu original de 24 euros- que arribaven per sobre dels 130 euros en subhasta.

Aquesta situació se suma al fet que aparegués una moneda de dos euros commemorativa encara no emesa a Manacor. La mateixa moneda o una altra similar va arribar, segons la CCPOA, a més de 65 euros en una subhasta, en el que qualifiquen de "vendes opaques producte de les constants promeses buides per part del Govern".

Aquests numismàtics adverteixen, a més, que "el Govern no és conscient de què s'està gestant en l'àmbit internacional" i que si ho fos, "prendria mesures amb caràcter d'urgència per frenar aquesta especulació sense precedents que està fent un mal possiblement irreversible a la marca Andorra".

stats