Més detractors que partidaris de les obres de Meritxell entre els comerciants

"Si la situació ja era crítica (abans dels treballs), ara encara més", afirma una botiguera de tabacs, mentre que el responsable d'una botiga de joguines creu que el ritme de treball és bo i que els obrers "treballen molt i de manera impecable"

Ha passat poc més d'un mes des que van començar les obres de remodelació de l'avinguda Meritxell, en el tram comprès entre el carrers de la Unió i Bisbe Príncep Iglesias, i no tots els comerciants les han rebut de la mateixa manera. Mentre que en el tram que va de l'avinguda Consell d'Europa fins al carrer de la Unió hi ha empantanegades les dues voreres, en el tros entre el Bisbe Príncep Iglesias i la plaça de la Rotonda només hi ha aixecada la part dreta de la via (baixant direcció a la plaça), per tal de mantenir la circulació de vehicles. Entre la comprensió d'alguns perquè eren unes obres necessàries i la resignació d'altres per com s'estan fent, la majoria de comerciants amb qui hem parlat coincideixen que aquest últim mes les vendes han baixat i també els visitants. Ara bé, tampoc ho atribueixen únicament als treballs que s'estan fent, ja que la Setmana Santa, en general, no va ser bona, i la situació política que es viu a Catalunya des de fa uns mesos també hi ha influït indirectament.  

Soroll, pols que entra a dins els establiments i problemes per passar la gent amb el paraigua quan plou. Són algunes de les queixes dels comerciants en aquest primer mes d'obres. En un cas, una botiguera de tabacs també ha lamentat que no van tenir connexió a Internet durant tot un dia i ha manifestat que no calia aquesta inversió tan gran de diners "que no hi són", ja que, al seu parer, la reforma no atraurà més turistes, apuntant que la inversió s'hagués pogut fer en altres aspectes més necessaris, com en pàrquings o millorant la sanitat. "Si la situació ja era crítica (abans de les obres), ara encara més", ha dit. A més, ha afegit que la millora es podria haver fet per trams, sense perjudicar tota la via al mateix temps.

Un dels comerços d'electrònica que trobem al llarg de l'avinguda Meritxell té una segona botiga al carrer Bonaventura Riberaygua. De normal, sense les obres, el local que millor funciona és el primer, ha explicat el propietari. Ara bé, durant aquest darrer mes, apunta que han notat més afluència de gent que passa pel carrer perpendicular i, de retruc, un increment de les vendes en aquesta botiga. El responsable d'aquest establiment lamenta que no es tinguin en compte els horaris comercials a l'hora d'efectuar els treballs, ja que els obrers treballen fins i tot en dies festius.

Amb la calçada aixecada, per accedir a molts dels establiments comercials, la gent ho ha de fer a través d'unes passarel·les que s'han habilitat mentre durin les obres. En alguns casos, fins i tot, han de recórrer gairebé un 'laberint', per arribar fins a la porta. El responsable d'una joieria, que de moment encara no li ha tocat tenir passarel·la, se sent una mica menys perjudicat per això, tot i que ha assegurat que quan li hagin de posar haurà de tancar un parell o tres de dies, com han hagut de fer altres establiments, ha explicat. A canvi del perjudici que els suposen les obres, aquest comerciant ha proposat que es podria haver rebaixat el cost dels lloguers durant els mesos que estiguin en marxa, a la meitat, per exemple.

També hi ha els comerços que es troben situats en extrems o encreuaments de carrers, on aprofiten per carregar i descarregar els camions, amb el conseqüent enrenou que suposa aquesta activitat. Paciència i desig que les obres estiguin acabades a l'agost, han dit els propietaris. Ara bé, entre els comerciants de Meritxell entrevistats per l'ARA, també hem trobat alguns que diuen que la reforma "era necessària" i que "convenia molt". El responsable d'una botiga de joguines creu que el ritme de treball és bo i que els obrers "treballen molt i de manera impecable", procurant sempre facilitar el màxim el pas dels vianants i atenent a les peticions que els puguin fer els comerços. A parer seu, fer la reforma per trams hagués estat pitjor, perquè la gent s'hagués quedat sempre a aquells sense obres i no hagués arribat a la resta. I sobre el fet que la gent passi per la vorera que no està aixecada, aquest comerciant ha apuntat que qui necessiti una determinada cosa anirà a la botiga on sap que ho pot trobar, hi hagi o no obrers treballant al portal.

Aquesta última opinió, però, no és gaire compartida, ja que en més d'un establiment han comentat que amb la passarel·la perden clients, que passen per l'altre costat perquè els hi és més còmode. Tot i que la majoria no tenen xifrat el descens de vendes, alguns asseguren que han fet fins a un 20 o un 50 per cent menys de caixa que a la mateixa època que l'any passat. Un cop acabada la remodelació esperen recuperar el que ara estan perdent.