Societat 29/04/2019

Els veïns no estan d'acord amb com han començat les obres de l'ETR de la Gonarda

FEDA defensa que entre 30 i 40 arbres de la zona seran replantats

C. G.
2 min
Arbres talats a la Gonarda. / Aldosa Veïns.

La MassanaLes obres de construcció de l'Estació Transformadora i Repartidora d'energia (ETR) de la Gonarda ja estan en marxa. Tal com va avançar el cap d'Enginyeria de FEDA, Marc Calvet, en una reunió mantinguda amb la plataforma Aldosa Veïns el 10 d'abril passat, els treballs van començar el 15 d'abril. I aquest inici ha consistit en tasques de topografia i en la instal·lació dels inclinòmetres, els aparells de control de risc d'esllavissades. Durant la segona setmana també s'ha procedit a talar els arbres de l'espai on s'erigirà la infraestructura. Una actuació que ha generat descontentament entre els veïns de la zona.

"Han deixat exactament quatre arbres", ha lamentat Javier Iriarte, portaveu de la plataforma. Des de FEDA se'ls havia informat que es reaprofitarien, i des del comú de la Massana els havien confirmat que estava prevista una ubicació temporal amb aquesta finalitat. Però, segons ha denunciat Iriarte, no ha estat així. "És lamentable", ha manifestat Iriarte perquè, al seu parer, després de tota l'opacitat i polèmica que ha envoltat aquesta infraestructura, quan és el moment de dur-la a terme "segueixen actuant de la mateixa manera".

Amb tot, fonts de FEDA han desmentit aquesta versió. Han explicat que s'han marcat entre una trentena i una quarantena d'arbres, a través d'una empresa especialitzada, i que s'ha fet el promès: és a dir, transportar-los fins a una altra zona propera per, un cop finalitzin els treballs, recuperar-los.

També han explicat que aquesta opacitat que critica la plataforma no és certa, i que s'està en contacte constant amb els veïns perquè exposin qualsevol dubte o necessitin qualsevol aclariment sobre els treballs. De fet, al llarg del darrer cap de setmana FEDA i la plataforma han mantingut converses per telèfon mòbil.

En aquestes converses, la plataforma ha explicat alguns incidents que hi ha hagut entre els veïns i els encarregats de dur a terme l'obra, així com han demanat que els treballs estiguin més ben senyalitzats.

Pel que fa a la resta de punts relacionats amb aquest inici de les obres, la plataforma n'està fent seguiment i compta amb la col·laboració del comú. Aquest ha fet un vídeo validat pel saig mostrant com estava la carretera d'accés a la Gonarda, per tal de comparar-ho amb com quedarà després de les obres i del pas d'un important nombre de camions. Així, si cal reclamar alguna responsabilitat a la direcció d'obra, tindrà validesa jurídica, ha explicat Irirarte.

La plataforma "seguirà vigilant i participant" a les trobades que proposin els responsables del projecte. La propera reunió està prevista pel 8 de maig al Quart de l'Aldosa.

stats