Societat 19/04/2024

'Opération Escargot': l'intent de motoristes francesos per col·lapsar l'accés a Andorra el dissabte

La marxa lenta començarà a les deu del matí i arribarà fins a l'Hospitalet i el més curiós és que un dels atractius de l'acció és que podran anar al Pas a comprar

ARA Andorra
2 min
Motoristes francesos protestant

Andorra la VellaLes associacions de motoristes de l'Arieja i l'Alta Garona han convocat als motards de les dues zones per a una protesta que tindrà lloc el 20 d'abril. La intenció és que tots els motoristes es concentrin a Saverdun per iniciar una marxa lenta a les deu del matí que ha d'acabar a l'Hospitalet. La intenció és cridar l'atenció provocant problemes de trànsit coincidint amb el flux més gran de francesos que volen accedir al Pas de la Casa dissabte. La marxa ha estat batejada com a OpérationEscargot perquè es tracta de circular el més lent possible ocupant tots els carrils de la via. La protesta està relacionada amb el rebuig a haver de passar la inspecció tècnica de vehicles (ITV), ja que fins ara a França no era obligatori, però l'executiu ha decidit que a partir d'ara ho serà. L'acció es fa en suport a l'autoconstituïda Federació Francesa de Motards en Còlera (FFMC) que lidera les protestes en tot l'Hexàgon.

L'element més curiós de la crida és que s'indica que aquells que vulguin, després d'una botifarrada multitudinària a l'Hospitalet, poden anar a Andorra "per carregar el dipòsit de benzina i fer compres".

La inspecció tècnica de vehicles (ITV) no era obligatòria a França per a les motocicletes. No han hagut de passar per aquesta inspecció mai, fins ara, i als motoristes francesos aquest canvi no els sembla bona idea. La setmana passada van tenir lloc concentracions de 40.000 persones, 10.000 d'elles a París, amb les seves motos per deixar clara la seva posició en contra de la mesura. Dissabte passat ja va haver-hi una acció similar per entorpir l'arribada de turistes a Andorra.

A França va estar a punt d'implantar-se en 2021, però el Govern d'Emmanuel Macron finalment no va aplicar la mesura. Més endavant, una denúncia per part d'associacions ecologistes davant el Consell d'Estat va reactivar l'assumpte i ara la llei ha entrat en vigor. Denominada CT2R (control tècnic de les dues rodes), la norma afectarà més de tres milions de vehicles. Enguany han de sotmetre's els vehicles matriculats abans de 2017, encara que el marge s'anirà ampliant de manera progressiva. La inspecció tindrà una periodicitat de tres anys.

stats