Societat 14/05/2019

Ordino rebaixa el preu del bus parroquial dels 1,80 euros als 20 cèntims

La freqüència de pas es redueix fins la mitja hora i durant l'estiu la línia s'amplia fins Sorteny

C. G.
2 min
El conseller d'Administració, Comunicació i Comerç del comú d'Ordino, Xaver Herver, i el cònsol major, Josep Àngel Mortés, presenten el nou Pla estratègic de transport parroquial. / C. G. (ANA)

OrdinoFomentar l'ús del transport públic i arraconar el del vehicle privat. Entre els residents, però també entre els turistes que visiten la parròquia. Aquesta és la gran premissa que s'ha marcat el comú d'Ordino a l'hora d'elaborar i adjudicar el nou Pla estratègic de transport parroquial, el qual s'iniciarà el proper 1 de juny. En aquest sentit, destaca el fet que, a partir d'aquesta data, el bitllet del bus parroquial costarà 20 cèntims, pels 1,80 euros que costa en l'actualitat. La tarifa serà per a qualsevol usuari que pugi a aquests vehicles.

Es tracta d'un "preu simbòlic", pensat perquè "la gent deixi d'utilitzar el cotxe", ha defensat el conseller d'Administració, Comunicació i Comerç del comú d'Ordino, Xaver Herver, que ha recordat que, a més, tots els menors de 18 anys i els majors de 65 no paguen per utilitzar aquest autobús.

És a dir, per només 20 cèntims es podrà circular per tota la parròquia, i a més una mica més amunt que es podia fins ara. El bus parroquial ordinenc arribava fins al Serrat (sortint del poble d'Ordino), però a partir de l'1 de juny finalitzarà el seu trajecte al Parc natural de la vall de Sorteny. Aquesta ampliació de la ruta (per arribar a les 20 freqüències diàries), però, només estarà disponible fins al 8 de setembre, coincidint amb l'època estival, pensant sobretot en els turistes i en el fet que l'accés al parc és de pagament per als vehicles precisament durant aquest període.

L'altre aspecte destacat d'aquesta nova concessió, que ha anat a parar a Viatges Espanya, és l'increment de les freqüències: en lloc de passar cada hora, el bus ho farà cada mitja hora. Un aspecte que beneficiarà sobretot la població de la Cortinada, ha recalcat el cònsol major, Josep Àngel Mortés, tenint en compte que, a més de guanyar una nova freqüència del bus parroquial, la localitat també guanya la dels autobusos nacionals. Tal com es va anunciar aquest dilluns des del Govern un cop fetes les adjudicacions, la línia nacional que connecta el centre del país amb Ordino finalitzarà a la Cortinada a partir del setembre, en lloc de fer-ho a Ordino. Aquest anunci fet des de l'executiu ha estat "una sorpresa agradable", ha reconegut Mortés.

Herver també ha volgut destacar que l'empresa que gestiona els busos que faran la ruta parroquial s'han compromès a que els seus vehicles tinguin un màxim d'antiguitat de tres anys. Dels dos que circularan a partir del juny, un serà nou i l'altre té menys d'un any.

La nova concessió té un cost per al comú de 235.000 euros anuals, un increment destacat, ha reconegut Mortés, tenint en compte que ara es pagaven 50.000 euros, més el cost del bus fins a Sorteny que sortia del Serrat. Aquest augment està justificat per la important rebaixa del preu del bitllet (que assumeix el comú) i per l'augment de les freqüències de pas.

Tota aquesta nova organització del transport parroquial ha de permetre augmentar el nombre d'usuaris. El 2018 es van fer 30.186 viatges, i l'objectiu és arribar als 45.000.

stats