Societat 09/05/2018

El Parc Central serà més verd, obrirà 24 hores i tindrà una zona per córrer

Les obres tenen un cost de 100.000 euros i estaran enllestides a principis de juny

Ana
2 min
Conxita Marsol i David Astrié, amb les obres del llac del Parc Central al fons. / M. T. (ANA)

Andorra la VellaEl comú d'Andorra la Vella ha anunciat que dedicarà una partida de 100.000 euros per millorar i reparar algunes instal·lacions del Parc Central, amb l'objectiu de fer-lo més atractiu, més verd i adaptar-lo a les noves necessitats.

Una de les principals actuacions, que ja s'ha iniciat, és la vegetalització del llac, que fins ara era artificial amb una lona al fons. Els treballs consisteixen en cobrir-lo de terra –una part de la qual prové de les obres de l'avinguda Meritxell– i col·locar-hi espècies vegetals com ara nenúfars i joncs, a més de diferents illes vegetals. Així, les mateixes plantes faran el filtratge de l'aigua, de manera que no caldrà bombejar-la ni tractar-la amb clor. En una segona fase, està previst introduir-hi peixos, més concretament carpes japoneses, que també serviran per depurar l'aigua. La cònsol major de la parròquia, Conxita Marsol, ha dit que els efectes d'aquesta actuació es veuran sobretot de cara la primavera vinent, ja que les plantes necessiten el seu temps per créixer, i ha anunciat que també es tornarà a posar en marxa la font.

Marsol també ha destacat que s'eliminaran les tanques que ara separen el parc del passeig del Riu, perquè han observat que molta gent que fa servir el passeig no hi entra, per fer un parc "més obert i més públic". Així, el Parc Central quedarà obert les 24 hores del dia, per la qual cosa s'ha decidit contractar un servei de vigilància per evitar actes vandàlics. En principi, es farà una prova pilot durant tot l'estiu, i si no funciona, es tornarà a tancar el parc a les nits, amb una porta a banda i banda del passeig.

Zona per córrer de 500 metres

Una altra de les millores serà anivellar el terreny i retirar les tanques entre la zona de jocs infantils i la tirolina, per unir els dos espais i guanyar més superfície verda. També es reformaran els lavabos i se substituirà la teulada de vidre, que es trencava molt fàcilment, per una de lloses, més resistent.

A més, el conseller de Medi Ambient, David Astrié, ha anunciat que s'habilitarà un circuit de 'running' al voltant del parc, per tal que la gent pugui córrer o caminar en un entorn agradable. El circuit tindrà una llargada aproximada de 500 metres, superior als que té la pista d'atletisme de l'Estadi Comunal.

Finalment, el comú d'Andorra la Vella concessionarà la terrassa del restaurant del Parc Central per convertir-la en una zona amb casetes de venda ambulant de menjar –els anomenats 'food trucks'– entre principis de juny i finals de setembre. Els tècnics ja estan analitzant les propostes que s'han presentat al concurs i en breu s'adjudicarà.

Es preveu que totes les reformes estiguin enllestides a principis de juny, tot i que des del comú han indicat que la zona de jocs infantils no es veurà afectada per les obres.

D'altra banda, Astrié també ha anunciat que es canviaran els terres de la resta de parcs infantils de la parròquia, ja que la normativa actual fixa que, per seguretat, han de ser de cautxú. Se substituiran tots excepte el de la plaça del Poble, que serà sotmès a una reforma integral de cara l'any vinent.

stats