Societat 14/02/2018

Pastor Vilanova, un dels magistrats dissidents en la sentència del TEDH sobre Portu i Sarasola

El jutge andorrà considera que els etarres detinguts van patir tortura, no només un tracte inhumà i degradant

E. J. M.
2 min
Pere Pastor el 2011 jurant com a magistrat del Tribunal Superior de Justícia / ANA

Andorra la VellaL'andorrà Pere Pastor Vilanova, magistrat del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) des del novembre del 2015, és un dels tres jutges dissidents en la sentència emesa aquesta setmana en què es reconeix un tracte inhumà i degradant als etarres Portu i Sarasola, quan van ser detinguts el gener del 2008. Els magistrats Keller, Pastor Vilanova i Serghides han emès un vot particular que justifiquen al final de la sentència, argumentant que per a ells tres és "incontestable" que hi va haver tortura.

El TEDH ha resolt aquest dimarts el cas Igor Portu Juanenea i Martín Sarasola Yarzabal contra Espanya, una demanda que van presentar l'any 2013, després d'esgotar totes les instàncies judicials espanyoles, i en què reclamaven que durant la seva detenció van ser torturats pels agents de la Guàrdia Civil. La defensa dels recurrents van al·legar que se'ls havia vulnerat els articles 3 i 6 de la Convenció de salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals.

Portu i Sarasola, membres d'ETA, van cometre l'any 2006 l'atemptat a la terminal 4 de l'aeroport de Barajas (Madrid) en què van morir dues persones. L'Audiència provincial de Guipúscoa va condemnar, l'any 2010, quatre agents de la Guàrdia Civil per delictes de tortures greus, però el Tribunal Suprem els va absoldre. Portu i Sarasola van recórrer a Estrasburg després que el Tribunal Constitucional rebutgés el seu recurs. La sentència europea determina que Portu ha de rebre 30.000 euros i Sarasola 20.000 euros, que ha de pagar l'Estat espanyol, per tracte inhumà i degradant.

El cas l'han examinat quatre magistrats del TEDH: Helena Jäderblom (presidenta), Branko Lubarda, Luis López Guerra, Helen Keller, Pere Pastor Vilanova, Alena Poláčková i Georgios A. Serghides. La majoria han dictaminat tracte inhumà i degradant, mentre que tres, entre ells Pastor, han puntualitzat que hi veuen tortura.

L'opinió de Casadevall sobre el cas Puigdemont

L'exmagistrat Josep Casadevall, en una conferència. / B. N. (ANA)

Pastor va ser escollit per rellevar el jutge Josep Casadevall, que va estar al TEDH del 1996 al 2015, els últims quatre anys com a vicepresident del Tribunal. Casadevall ha estat entrevistat en les últimes hores a 'Món 3/24', de Televisió de Catalunya, i a 'El matí de Catalunya Ràdio', dos programes en què li han preguntat la seva opinió sobre la demanda que el president del Parlament català, Roger Torrent, pot presentar a Estrasburg contra les mesures cautelars dictades per evitar la investidura de Carles Puigdemont.

Casadevall ha argumentat que si Torrent presenta la demanda per presumpta violació de drets fonamentals, un jutge de guàrdia del TEDH pot decretar, en 24 o 48 hores, "mesures cautelars" contra les "mesures cautelars" decretades pel Tribunal Constitucional. Amb tot, l'exmagistrat andorrà ha matisat que hi ha Estats que ignoren Estrasburg. El jutge ha afegit que no hi ha jurisprudència en un cas semblant, ja que Torrent hauria d'al·legar una vulneració dels articles 2 i 3 del dret europeu, és a dir, de qüestions de seguretat i risc per a la vida.

Durant els 20 anys al TEDH, el magistrat andorrà ha participat en sentències com la supressió de la Doctrina Parot i el reconeixement de la vulneració de la llibertat d'expressió d'Arnaldo Otegi.

stats