Societat 17/04/2019

Perillen els vols de britànics a Alguaire

El turoperador Neilson estudia alternatives, com Tolosa, en plena renegociació del contracte amb l'aeroport lleidatà

Clara Garnica
2 min
Esquiadors britànics arriben a l'Alguaire, en una imatge d'una temporada anterior. / EFE

Andorra la VellaEl turoperador Neilson, que des de fa ja uns anys porta esquiadors provinents del Regne Unit a les pistes d'esquí dels Pirineus (en la seva gran majoria cap a Andorra), mitjançant vols directes fins a l'aerporot lleidatà d'Alguaire, està plantejant alternatives de cara a la propera temporada d'hivern. El contracte amb la instal·lació de Lleida expira i s'està negociant la seva renovació. El responsable de Neilson a Andorra, Iain Archer, ha assegurat que estan satisfets amb Alguaire però que la meteorologia, concretament la boira, provoca que massa sovint s'hagin de desviar els vols fins a l'aeroport de Reus, fet que "incrementa els costos de les aerolínies, el transport i requereix d'un important pla de contingència", ha exposat. Una opció seria volar fins a l'aeroport de Tolosa, amb qui ja s'han iniciat converses.

Amb tot, el responsable de Neilson a Andorra ha remarcat que, pel que fa a la infraestructura aeroportuària francesa, també hi ha problemes amb la meteorologia, en aquest cas la neu, que obliga a tancar algunes jornades hivernals la carretera que porta fins a Andorra. "Tots dos [Alguaire i Tolosa] tenen diferents productes a oferir però a la vegada cal considerar el seu impacte meteorològic", ha manifestat.

Archer ha plantejat que tenen diverses opcions sobre la taula i que és normal considerar-les totes ara que s'ha de renegociar el contracte amb Alguaire. Les properes setmanes es prendrà una decisió al respecte.

Increment, però per sota les previsions

Pel que fa al balanç d'esquiadors d'aquesta temporada d'hivern, Archer ha puntualitzat (en relació a les dades publicades per diferents mitjans els darrers dies), que han arribat a l'aeroport lleidatà 11.490 viatgers, el que suposa un increment del 4% respecte a la temporada passada. Una bona notícia, però a mitges, ja que són dades un 8% per sota de les previsions marcades a l'inici de l'hivern, i que eren de 12.000 passatgers.

El motiu és que la neu va arribar tard a l'inici de la temporada, fet que va dificultar la captació d'esquiadors britànics i va afectar també les reserves de Nadal i gener. En aquest sentit, Archer ha demanat un esforç per comunicar millor la capacitat que tenen les estacions d'Andorra de fabricar neu artificial. Pel que fa als mesos de febrer i març, han estat millors tot i que el fet que la Setmana Santa hagi caigut tan tard també els ha perjudicat.

Segons resumeixen des de Neilson, han operat divuit dies aquesta temporada, dels quals quatre han acabat amb un aterratge a Reus pels problemes amb la boira (23 i 30 de desembre, i 6 i 13 de gener). Uns canvis que van suposar "un impacte mínim" per als clients.

Amb tot, Archer ha explicat que l'aeroport de Reus està sota pressió a l'hivern per demanar operar-hi amb poques hores de preavís. De manera que aquesta temporada, d'acord amb AENA i Aeroports de Catalunya, la decisió de canviar Reus per Alguaire es prenia el dia abans.

Finalment, Archer ha celebrat les millores fetes a Alguaire pel que fa als controls de passaports i 'check-in', que n'han millorat la logística i reduït els temps d'espera.

stats