Publicitat
Publicitat

Unes 200 persones es concentren davant l'ambaixada espanyola contra els "presos polítics" a Catalunya

S'han viscut alguns moments de tensió per la presència de la Guàrdia Civil al seu interior i pel desplegament d'una bandera espanyola

Unes 200 persones s'han concentrat aquest dimarts durant més d'una hora davant l'ambaixada espanyola a Andorra per protestar per l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez. La concentració ha tingut lloc a la vorera oposada a l'edifici diplomàtic, al carrer Prat de la Creu d'Andorra la Vella, sota l'atenta mirada de la Guàrdia Civil, que s'ha mantingut a l'interior de l'ambaixada.

Els concentrats han demanat la llibertat dels presos polítics catalans cridant consignes, mostrant cartells, estelades i amb aplaudiments i soroll de cassoles. Mostraven la seva indignació pels "drets que s'estan coartant a Catalunya i perquè ens sembla intolerable i una falsedat en la separació de poders que empresonin els dirigents de dues associacions civils", tal com assegurava el Nil. També Lluís Samper, representant dels pensionistes a la CASS, ha lamentat "l'arbitrarietat del govern espanyol que saltant-se totes les lleis posa a unes persones pacífiques a la presó per motius polítics". Samper afegia que "això només passava en època franquista, i és lamentable que la Unió Europea no pari els peus a Mariano Rajoy".

De la seva banda, Isabel Lozano, exlíder dels Verds d'Andorra, ha explicat que "estem aquí per solidaritat amb el poble català, molts tenim arrels catalanes i creiem que les llibertats estan per sobre del que està fent el govern espanyol, que està atacant la democràcia i enfotent-se del poble català". Sobre el posicionament del govern andorrà, Lozano considera que "els polítics són molt prudents, però crec que ens hem de mullar tots per les llibertats dels pobles, siguem d'un país o d'un altre". A la concentració també s'hi han pogut veure alguns càrrecs electes als comuns com Jael Pozo o Cèlia Vendrell, que hi han acudit a títol personal.

Un altre dels participants, l'Anna Maria, ha lamentat que "tenir presos polítics en una democràcia és gravíssim", "jo que vaig lluitar molt als anys 70, sincerament no pensava mai que tornaria a veure una cosa semblant, estic molt dolguda i molt trista".

També el president de Podem Andorra, Joan Seguí, ha assegurat que s'estan vulnerant els drets fonamentals del poble català. En referència a la solució al conflicte, considera que cal diàleg, "però tenim clar que una part el vol i l'altra no, per tant és un final sense sortida lògica, i potser haurien de passar coses que la gent no voldrà perquè s'arribi a un posicionament real final".

La concentració, convocada de forma espontània a les 7 de la tarda, ha comptat amb un important desplegament policial per evitar que els participants tallessin el carrer Prat de la Creu i per prevenir incidents. Amb tot, s'han viscut alguns moments de tensió quan una persona ha desplegat una bandera espanyola davant la porta de l'ambaixada i un grup de manifestants ha creuat el carrer per increpar-lo. La policia andorrana ha hagut d'intervenir, però això no ha evitat que durant uns moments els manifestants increpessin els agents de la Guàrdia Civil que es trobaven darrere la reixa de l'ambaixada, i hi pengessin clavells. També hi ha hagut un petit incident amb un vehicle que s'ha aturat davant del lloc i, en portar un adhesiu amb la bandera espanyola, alguns concentrats l'han sacsejat. Durant la concentració, a més, molts dels presents es mostraven indignats pel fet que els guàrdia civils i el personal de l'ambaixada els intimidessin fent-los fotografies i vídeos des de l'interior de l'edifici. Cal recordar que en tractar-se d'un país fora d'Espanya, els cossos de seguretat espanyols no poden sortir de l'ambaixada amb l'uniforme.

La concentració, que s'ha allargat fins més enllà de les 20 hores, ha provocat la simpatia de nombrosos conductors que, mentre passaven per davant, han fet sonar el clàxon o han mostrat estelades, arrencant els aplaudiments dels participants.

Etiquetes