Societat 14/01/2024

El primer pilot a enlairar-se des d'Andorra el 1956 segueix en actiu

Laureano Ruiz va aterrar i enlairar-se des del càmping Santa Coloma

ARA Andorra
1 min
Laureano Ruiz el 1956 amb l'avió al càmping de Santa Coloma.

MúrciaAl 2024 compleix 100 anys, però això no li impedeix continuar volant els cels amb avió, fent ‘loopings’ i vertiginoses caigudes en picat. Ell és Laureano Ruiz Liaño, nascut a Santander el 15 de juliol de 1924 i establert a Múrcia des de 1963, una autèntica llegenda de l’aviació i que actualment ostenta el títol de pilot més longeu del món. El seu nom ha quedat vinculat amb Andorra per sempre en haver estat el primer pilot a aterrar i enlairar-se des del Principat.

Era el 1956. Va completar la gesta cinc després que Adonis Moulène, pilot de combat en la II Guerra Mundial i pilot de proves en els primers reactors que van volar a França, es convertís en la primera persona a aconseguir aterrar al país, amb la mala fortuna que l’endemà es va estavellar durant la maniobra d’enlairament. Moulène va morir sis setmanes després a conseqüència de les ferides.

Es tractava d’una pista improvisada de pocs metres de llarg situada en el prat del càmping de Santa Coloma, a 1.000 metres d’altitud.L’aparell usat pel santanderí va ser una Jodel D112, un model senzill, gairebé artesanal, però fiable i molt benvolgut pels aficionats a l’aviació de l’època, equipat amb un motor Continental de 65 CV. Un avió que contrastava amb l’avioneta Broussard MH1521 de 450 CV de potència que utilitzava Moulène, concebuda per a operar en condicions extremes.

stats