Una piscina a l'hospital

El centre hospitalari reobre, quinze anys després, una instal·lació que millora i fins i tot accelera la rehabilitació dels pacients

El servei de Rehabilitació de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell compta des d'aquest mes de febrer amb una piscina d'aigua calenta, entre 32 i 33 graus, que feia quinze anys que tenia tancada. Un servei que millora "l'eficiència de la rehabilitació" i fins i tot "avança" el seu procés, ha destacat la cap del servei de Rehabilitació del SAAS, Mercè Avellanet. És molt beneficiosa, per exemple, per persones amb malalties neurològiques, amb alguna afectació a les articulacions o dolor lumbar, ha destacat Avellanet.

D'aquesta manera, l'hospital incorpora la hidroteràpia al seu servei de Rehabilitació, l'únic del país que ho fa, ha destacat la metgessa. Es va posar en marxa a mitjans de febrer i, des de llavors, ha atès a 28 pacients. En total, Rehabilitació atén de mitjana 110 pacients al dia.

Dins l'aigua "el pacient se sent millor, té menys dolor i més capacitat per moure's", ha defensat Avellanet. La sessió és d'entre 45 minuts i 1 hora i en tot moment estan acompanyats per un fisioterapeuta. 

Avellanet ha celebrat que es recuperi aquest servei després de més de quinze anys (tot i que això impliqui no poder guanyar espai per a la resta de tractaments, una demanda que fan els mateixos pacients de Rehabilitació) i les millores que s'han fet: el control de la bacteriologia de l'aigua ara és més precís i s'utilitzen panells solars per escalfar-la. La inversió per a aquesta nova instal·lació s'ha fet en dos exercicis.

D'altra banda, la cap del servei ha avançat que properament comptaran amb un nou aparell per millorar l'atenció als pacients amb problemes de cardiopatia i respiratoris. Concretament, una ergometria amb consum d'oxigen, que determinen quins són els tractaments que més beneficien al pacient.

Avellanet ha defensat el funcionament del servei de Rehabilitació de l'hospital, perquè "atenem totes les patologies d'Andorra", tot i la dificultat que representa que hi hagi pocs pacients per cada patologia. Per poder tractar-les, s'aposta per la formació continuada dels professionals que hi treballen.