Des d'una platja fluvial fins a un parc esportiu

Des d’aquest dijous dia 3 i fins el 28 d’octubre es poden votar els 23 projectes que han estat escollits dins del Pressupost Participatiu

La població andorrana, des d'aquest dijous dia 3 a les 8 hores, té la possibilitat de votar entre els 23 projectes que s'han escollit per formar part de la tercera edició del Pressupost Participatiu, amb un ventall ampli d'opcions que poden variar des d'una platja fluvial amb accessos al riu Valira d'Orient, passant per passos elevats, o fins a un parc esportiu sota la rotonda del túnel de les Dos Valires a la Massana. Totes les propostes podien ser formulades pels ciutadans del país i aquesta edició del 2019 n'ha rebut un total de 70 procedents de 54 persones diferents, per finalment ser acceptades 30 propostes. D'aquestes, s'han agrupat 7 idees similars per acabar tenint-ne 23, ha explicat Jordi Torres, ministre d'Ordenament Territorial, qui ha declarat que 4 de les que s'han agrupat eren sobre la voravia entre la Massana, Erts i Arinsal (CG4 i CG5) i 3 sobre carrils bici.

Torres ha confessat que enguany hi ha hagut una davallada en el nombre de propostes presentades i finals, ja que per exemple n'hi va haver 28 a les edicions del 2017 i 2018. Segons Torres, aquesta baixada de participació pot ser deguda al fet que "aquest any hi ha hagut les conteses electorals i això ha provocat que l'obertura d'aquestes propostes no s'hagi pogut fer en un millor període de l'any", ja que "el setembre no és un bon més".

Totes les propostes seleccionades estan vinculades dins l'àmbit d'Ordenament Territorial i el mateix ministre ha destacat algunes propostes de caràcter mediambiental com la del pas de fauna cinegètic entre el vedat d'Enclar i el solà de Pader d'Anyós. També ha explicat que han rebut moltes propostes de passos elevats com per exemple un a la CG1 a Santa Coloma o un a la sortida de Canillo, entre molts d'altres. El ministre creu que això és a causa de la bona rebuda que ha tingut la passarel·la de l'Estadi Comunal i això ha provocat que "molta gent hagi pensat en aquest tipus de propostes". A banda, hi ha algun projecte que s'ha presentat en cada edició com és el tram de voravia entre la Massana i Erts, tal com ha dit el ministre.

Tal com ha dit el ministre, la voluntat del Govern és que s'obrin els pressupostos participatius a altres ministeris i per això justament "es va crear la secretaria d'Estat de Participació Ciutadana, que serà l'encarregada de coordinar totes les propostes que puguin arribar dels diferents ministeris". La primera edició al 2017 es va iniciar amb 200 mil euros i la de l'any passat i enguany ja en disposen de 300 mil, ha afirmat Torres. "Els altres ministeris hauran de fer la seva reserva pressupostària per a poder fer aquestes accions".

El termini de votació d'aquests pressupostos finalitza el dia 28 d'octubre a les 17 hores i les propostes s'ordenaran per nombre de vots i se seleccionaran fins a esgotar la dotació de 300.000 euros. Cada persona té l'opció de votar fins a tres propostes i es pot fer a través de la pàgina web de pressupost participatiu on hi haurà els diferents projectes o bé personalment a Tràmits del Govern. Finalment, el 31 d'octubre es presentaran públicament la proposta o propostes guanyadores.

Edicions passades

La proposta guanyadora de la primera edició, que va ser la passarel·la de l'Estadi Comunal, ja s'ha materialitzat, com ha explicat Torres, qui també ha assegurat que en els pròxims mesos es durà a terme el projecte de l'any 2018, els Arbres de vent, dels quals se'n col·locarà un a les parròquies de Canillo, Ordino, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. La setmana vinent, el consell de ministres adjudicarà a l'empresa guanyadora aquests arbres, que s'hauran de fer en un període de quatre mesos.