Societat 06/11/2018

La policia investiga un sabotatge a remuntadors de Pal

S'han malmès cables de subjecció de dos telecadires i un teleesquí, però Marticella garanteix que no perilla l'obertura de l'estació, prevista per a l'1 de desembre

C. G.
2 min
Els cables del telecadira La Serra 2 malmesos intencionadament. / Vallnord

Andorra la VellaLa policia ha obert una investigació per esclarir un atac intencionat contra remuntadors de l'estació de Pal, de Vallnord. Segons ha confirmat el cos policial a l'ARA Andorra, van ser requerits per l'estació aquest dilluns al migdia per "un cable tallat" a un telecadira, el de la Serra II. Un cop al lloc dels fets, però, van corroborar diversos intents de malmetre d'altres remuntadors.

S'està investigant l'intent de sabotatge i tot apunta que els autors s'haurien enfilat a les pilones dels remuntadors i haurien utilitzat una serra radial per tallar els cables. Han quedat malmesos fins a cables de tres ginys: el telecadira La Serra II, el del Cubil i el teleesquí número 6 d'Arinsal. Tots tres accessibles per carretera.

Pintats de groc, els tres ginys que han patit l'atac. / Vallnord

El director de Vallnord-Pal Arinsal, Josep Marticella, ha convocat una roda de premsa aquest dimarts al migdia per explicar els fets. "Hem estat víctimes d'un sabotatge, hem estat atacats", ha manifestat de manera contundent.

Segons ha detallat, va ser aquest dilluns i durant les tasques de manteniment que es realitzen de manera periòdica als ginys mecànics, que van veure un "cable malmès" que hauria estat "manipulat". Van avisar la policia, així com a tot el personal de l'estació i al ministeri d'Economia, que és qui s'encarrega del transport per cable del país. Van fer una inspecció més exhaustiva i aquesta va determinar que hi havia d'altres cables malmesos en d'altres ginys.

El director de Vallnord-Pal Arinsal ha exposat que és la investigació qui ha de determinar els autors dels fets, i no ha volgut informar si des de l'estació tenen indicis de qui i per què ha tingut lloc aquest atac. Les webcams també podrien ajudar a aclarir els fets. Marticella únicament ha explicat que saben que l'atac ha passat entre aquest dilluns al migdia i una setmana enrere, que és quan es van fer les darreres tasques de manteniment als ginys afectats.

Marticella ha garantit, en qualsevol cas, que aquest atac patit no afectarà les previsions d'obertura de l'estació, per al proper 1 de desembre.

Així mateix, ha agraït a totes les empreses del sector, a la resta d'estacions, Ski Andorra i d'altres professionals del sector perquè "s'han posat a la nostra disposició pel que faci falta".

Baró demana la col·laboració ciutadana

Per la seva part, el cònsol major de la Massana i president d'EMAP, David Baró, ha assegurat que "estem davant d'una agressió molt greu, que hauria pogut provocar conseqüències serioses per als equips de manteniment". Baró ha mostrat la seva perplexitat per aquest tipus d'atac inusitat en una estació d'esquí: "És una acció totalment irresponsable", l'ha definit.

El cònsol ha remarcat que "l'estació de Pal Arinsal és pública i, per tant, del poble massanenc. Atacar l'estació és com atacar els interessos de tota la parròquia i del país".

Per tot plegat ha fet una crida a la col·laboració ciutadana i ha demanat que, si algú ha vist algun moviment sospitós, n'informi directament a la policia.

stats