Societat 17/05/2022

La policia judicial i els delictes tecnològics, les àrees amb més manca d'efectius

Jordi Moreno anuncia la previsió de treure noves places d'administratiu tècnic per a treballar amb temàtiques relacionades amb els delictes tecnològics

M. P. (ANA)
4 min
L'acte de la festivitat de Santa Maria Auxiliadora, patrona del Cos de Policia, celebrat aquest dimarts.

Andorra la VellaEl Govern i el Cos de Policia tenen identificades les àrees del departament a les quals cal donar més recursos, especialment humans, per tal d'adaptar-se a les necessitats que en l'actualitat reclama Andorra i la ciutadania. Principalment, i malgrat que el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha assenyalat aquest dimarts que "totes les àrees necessiten un reforç específic", sí que és més urgent incorporar personal a l'àrea de policia judicial, especialment pel que fa a les actuacions envers el tràfic d'estupefaents. Així mateix, i amb l'augment sense fre dels delictes relacionats amb la tecnologia, el director del Cos de Policia, Jordi Moreno, també ha anunciat que està previst treure noves places d'administratiu tècnic per a treballar amb temàtiques relacionades amb la ciberseguretat.

Tot i tenir identificades les mancances del departament, Rossell ha posat en relleu que "sempre he dit que el cos necessita més efectius", fins i tot després dels concursos que s'han anat posant en marxa durant aquests anys. De fet, "durant aquesta legislatura s'han fet tres promocions, i durant els propers dies sortirà una altra de 8 agents més", ha indicat. La voluntat del Govern i de la policia és, per tant, que cada vegada es vagin sumant més efectius al cos, promocionant l'accés de les dones, per tal d'afrontar "els reptes que tenim i que cada vegada són més grans a Andorra i al món". Precisament, en relació amb l'entrada d'agents del gènere femení, ha dit que "cada vegada tenim més participació de les dones en els concursos". "Darrerament hem tingut cinc incorporacions i esperem que cada vegada hi hagi més presència femenina", ha afegit.

A més a més, ha destacat la recent entrada d'Andorra a l'Europol, un acord "que ja feia molts anys que s'anava al darrere" i que, gràcies a "l'esforç i la constància" s'ha pogut signar. "Estar dins de l'Europol significa molta col·laboració en tots els nivells i per a Andorra és una cosa molt positiva. Tindrem accés a molta informació i a treballar conjuntament amb cossos especials europeus i d'arreu del món", ha assegurat el ministre.

Al seu torn, i preguntat sobre els actuals àmbits d'actuació de la policia, Moreno ha manifestat que, a banda dels delictes tecnològics, darrerament s'ha incidit especialment en intentar identificar els autors dels recents furts amb força en diversos habitatges del Principat. La investigació "està donant els seus fruits", ha exposat, apuntant que també s'ha fet especial èmfasi en tota la lluita contra els estupefaents, "que sempre ens ha preocupat molt i és un dels nostres principals objectius". A aquesta tipologia de delictes se suma la violència de gènere, un altre tema "que ens preocupa" i pel qual s'està formant els agents per tal que puguin identificar una situació de violència en l'àmbit domèstic quan són requerits per a actuar en un domicili.

Celebració de la festivitat de Santa Maria Auxiliadora

Rossell i Moreno han fet aquestes declaracions en el marc de la celebració de la festivitat de Santa Maria Auxiliadora, patrona del Cos de Policia, que se celebra aquest dimarts. Al llarg de l'esdeveniment, s'ha dut a terme el tradicional acte d'honor a la bandera que ha tingut lloc a la plaça del Poble d'Andorra la Vella. Posteriorment, i ja dins del Centre de congressos de la capital, s'han entregat insígnies de bronze, argent i daurades a diversos agents nacionals i internacionals per la seva dedicació professional i també per haver vetllat durant dècades per la seguretat nacional. Així mateix, s'ha homenatjat els agents ja jubilats i aquells que, malauradament, han traspassat.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha agraït durant el seu parlament la tasca dels agents de la policia per vetllar per la seguretat del país i la salut dels ciutadans, especialment durant els moments més durs de la crisi sanitària. "Avui tinc l'oportunitat d'agrair-vos profundament la feina que vau portar a terme durant la pandèmia, una excepcionalitat que no ens va deixar celebrar els 90 anys de la creació del cos", ha indicat.

Espot ha detallat que la policia "ha de fer front a nous reptes en àmbits de ciberseguretat, delictes tecnològics o relacionats amb les criptomonedes", entre altres, per la qual cosa, ha dit, "la formació altament especialitzada i la permeabilitat del cos han de ser constants per a adaptar-se a les necessitats de la societat actual". En aquest sentit, ha indicat que, precisament, l'evolució tecnològica afecta de ple els més joves, "que són els nadius digitals als quals cal protegir amb l'ús de les noves tecnologies i particularment amb les xarxes socials".

També ha fet especial èmfasi al paper a la situació de les dones i els maltractaments: "Tant de bo arribi el dia que la violència de gènere sigui residual, però la realitat ens continua colpejant". El cap de Govern ha recordat que el confinament "va suposar que una altra pandèmia empitjorés", fent referència a la violència domèstica. "És aquesta constatació la que fa imprescindible que els poders públics bolquin els seus esforços en mesures per a construir una nova realitat en la qual la igualtat d'homes i dones no sigui només una voluntat, sigui a més un dret".

stats